Kamper Kogge toneel voor presentatie kinderboek over Hanze

Kamper Kogge toneel voor presentatie kinderboek over Hanze

Hanze, Nieuws 0 Comment

’De Hanzereis van Berend Bergenvaarder’ vertelt Hanzegeschiedenis aan jeugd

 

Met de aanstormende Hanzedagen en de opgegraven IJsselkogge is het nu een uitgelezen moment om een boek voor de jeugd te presenteren over de Hanzeperiode. Natuurlijk was het Kamper vlaggenschip uit de Hanzetijd een toepasselijk decor. De Kamper Kogge was dan ook door uitgeverij Rubinstein uitverkozen om de schrijfster en illustrator van het boek het eerste exemplaar te laten overhandigen aan de voorzitter van de Stichting Kamper Kogge.

V.l.n.r. Jan van Well, Marije van de Sande en Arjen Hendriks.

Inspiratie
Jan van Werven is in zijn nopjes met het boek. Hij heeft schrijfster Marije van de Sande geholpen bij haar onderzoek voor het boek. Van de Sande wilde het verhaal van de Hanzeperiode, die in de late Middeleeuwen welvaart had gebracht voor steden als Kampen en haar woonplaats Deventer, vertellen aan de jeugd. Niet aan de hand van cijfers en jaartallen maar in verhaalvorm. Daarbij horen plaatjes en zo ontstond de samenwerking met tekenaar Jan van Well, eveneens uit Deventer afkomstig. Arjen Hendriks nam als voorzitter van Stichting Kamper Kogge met graagte het eerste exemplaar in ontvangst, waarin natuurlijk ook Kampen ter sprake komt, op bladzijde 22, met een illustratie van de Koornmarktpoort.

Muziek uit de Hanzetijd.

Verhaal
In Kampen was Berend Bergenvaarder, de hoofdrolspeler in het boek, nog nooit geweest en hij kijkt zijn ogen uit. We schrijven het jaar 1370 wanneer Berend als twaalfjarige weesjongen in de wereld van rijke kooplieden belandt. Die blijken vooral aan zichzelf en een goed gevulde beurs te denken en het leven blijkt hard te zijn. Bittere kou, hard werken, lijfstraffen en branden in de houten stad. Maar hij leert er de fijne kneepjes van het vak en vindt er vriendschap en een betere toekomst. Zijn eerste vriend aan boord is Swarte, die mee is om ratten aan boord te vangen.

Hanzemuseum in Lübeck

Decor
Om de entourage van de boekpresentatie op de Kamper Kogge te vervolmaken spelen authentieke muzikanten tussen de korte voordrachten. Van de Sande vertelt hoe een deel van het verhaal zich afspeelt in Bergen, analoog aan de kamer die daar is ingericht naar het Hanzetijdperk. De grote invloed van de kerk in de Hanzetijd, met zijn vele gevaren en onzekerheden, leerde ze kennen in de zaal die daarover handelt in het Hanzemuseum in Lübeck. Daarover meer in een volgend artikel. Enkele dagen na de boekpresentatie vertrok de Kamper Kogge naar Bergen (zie onderaan). Zo blijft het verhaal van de Hanze leven en is nu ook toegankelijk gemaakt voor de (bovenbouw)jeugd in het boek dat onder andere bij Boekhandel Bos aan de Oudestraat verkrijgbaar is. Tenslotte signeerden Marije van de Sande en Jan van Well op de steven het boek onder de tevreden blikken van Arjen Hendriks en Jan van Werven.

Signeersessie van de illustrator en de schrijfster.

Zie ook:
Kamper Kogge vertrokken naar Bremerhaven
Uitgeverij Rubinstein

Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x