Kerst in Oud Kampen 2018 wordt groots en theatraal (video)

Kerst in Oud Kampen 2018 wordt groots en theatraal (video)

Kunst & Cultuur, Nieuws, Video 0 Comment

Organisatie voelt zich niet erkend door provincie

De Kamper binnenstad benedenstrooms wordt op zaterdag 22 en zondag 23 december weer omgetoverd in één groot openluchttheater. Van koorzang tot optredens, van kleine tot grote acts en van klassieke sprookjes tot een schip op ramkoers – letterlijk. Of toch niet? Tussen de poppen presenteerde de festivalleiding vorige week het programma. En tussen de regels klaagde de organisatie over het gebrek aan waardering van provinciezijde, zoals dat ervaren wordt.

En er was licht
Kerst in Oud Kampen staat dit jaar in het teken van ’licht’. Naast de aangelichte Buitenkerk keert het koor Joyful Sound terug (zie onderaan) in haar zelfgemaakte kerstbal met talloze lichtjes. Zij verwelkomt het publiek afgewisseld door het koor ’Son of a Baptist’. Het Leger des Heils zal ”zingend de kerk uitgaan” waar om de hoek, voor de Mgr. Zwijsenschool, het Schokkerstraatje zal verrijzen. De decorstukken zijn al gretendeels gereed zijn. Dit visserijstraatje uit de tijd van het voormalige Schokland wordt een plek “om bij stil te blijven staan”.
In het promotiefilmpje (“Uitgelicht: KiOK 2018”) van dit jaar wordt op allerlei manieren gespeeld met ’licht’. De video onderaan is een straatact van vorig jaar van meneer en mevrouw De Bok.
Jan Liefting, artistiek leider, vertelde gedreven het uitgebreide programma. De 19e editie van Kerst in Oud Kampen zal oude ‘klassiekers’ tonen, zoals de trollenkoning, Sneeuwwitje en de heks in de tot sprookjesstraat omgetoverd Buiten Hofstraat, maar ook nieuwe acts, binnen en buiten.

De decorstukken voor het Schokkerstraatje zijn al grotendeels gebouwd.

Meer eigen producties
Emma Quilligan is als zakelijk directeur aangetrokken (zie onderaan). Zij legde uit waarom aan de bezoekers hun postcode zal worden gevraagd. Ze hoopt hiermee de regionale uitstraling van het evenement aan te tonen om de provincie te bewegen over de brug te komen. Kerst in Oud Kampen heeft niet voor niets een potentie en een uitstraling die tot ver buiten Kampen reikt.
Stichting Jeugdtheater Ventura is de motor achter Kerst in Oud Kampen. Ze heeft de toneelopleidingen overgedragen aan Quintus, centrum voor kunsteducatie, waardoor Ventura zich nu helemaal op de uitvoering kan richten.
Daarmee produceert KiOK steeds meer zelf. ”Dat is goedkoper,” aldus Jan Liefting, ”maar belangrijker nog: het is origineler.” Hij boort het gehele, grote Kamper creatieve potentieel aan.
In een vroegere school aan de Noordweg werkt hele jaar een enthousiaste ploeg vrijwilligers aan decors, acts en figuren waarbij creaties als Adolf en Truus worden geschapen. In de werkplaats moet ruimte blijven maar de lokalen en de gangen van het atelier staan dezer dagen bomvol attributen. De organisatie is blij dat ze, elders in Kampen, een tweede oude school kan gebruiken voor opslag.

Eén van de vele vrijwilligers van Ventura is druk aan het werk.

Spectaculair en theatraal
Een spectaculaire act wordt gecreëerd aan het einde van de Karpersteeg. Een groot schip zal daar de IJsselkade rammen. Althans, dat zal een grootse 3D-animatie doen geloven. Jan Liefting heeft de 3D-kunstenaars van Streetart.nl weten te strikken. Tom Boom is één van de drijvende krachten hierachter en hij staat te popelen om de uitdaging aan te gaan. De act sluit aan op het nautische thema dat, naast licht, de organisatie van KiOK voor 2018 gekozen heeft.
KiOK is een kerstevenement maar ’kerst’ heeft eerder betrekking op het tijdstip dan op de inhoud. KiOK wil niet vergeleken worden met het Dickensfestival waar het thema ieder jaar hetzelfde is. KiOK wil ieder jaar met iets nieuws komen, naast de bekende nostalgische kermis, de sprookjesstraat, de kleine mensen en andere theatrale hoogstandjes.
Nu nog erkenning door de provincie in de vorm van subsidie. En media-aandacht als in een grote winteruitjesbijlage van de Stentor waarin KiOK jammerlijk ontbrak. Met meer ondersteuning zou de binnenstad bovenstrooms wellicht eveneens omgetoverd kunnen worden. Maar ook ’alleen’ benedenstrooms wordt er door de vele vrijwilligers over twee weken een indrukwekkend openluchttheater neergezet. KiOK 2018 belooft weer groots en theatraal te worden.

De hoofdrolspelers van KiOK 2018: v.l.n.r. Jan, Adolf, Gerrie, Truus en Emma.

Beleef Kerst in Oud Kampen anno 2017:
Kerst in Oud Kampen betovert weer menige bezoeker
Kerst in Oud Kampen 2017 (fotoreportage)
Zakelijk leider Kerst in Oud Kampen aangesteld
Kerstetalage Bolinde krijgt vier sterrenSubscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments

Back to Top

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x