De Groene Brunneper presenteert plan aan gemeente

De Groene Brunneper presenteert plan aan gemeente

Natuur, Nieuws 0 Comment

Initiatief Voedselpark valt bij delegatie in goede aarde

In de Groene Long van Brunnepe, op de plaats waar een Voedselpark kan komen, is het initiatief daarvoor gepresenteerd aan een delegatie van gemeente Kampen. De bijeenkomst was goed voorbereid en Robert de Reu presenteerde het plan vol verve. Kinderen uit Brunnepe hebben inmiddels geleerd om appelsap te maken. Hun eigenhandig geproduceerde biologische appelsap wordt verkocht waarmee het initiatief ’De groene Brunneper’ na appels ook de benodigde inkomsten bij elkaar sprokkelt.

Uitgebreide informatie
De gemeentelijke delegatie bestond uit burgemeester Koelewijn, tevens wijkwethouder, wethouders Van der Sluis en Holtland, wijkverbinder Marjolein Geurtsen, haar coördinator en enkele ambtenaren. Bij aankomst op het grasland aan de Steenovensdijk reikte mede-initiatiefneemster Lotte Versteeg aan iedereen het volledig uitgewerkte plan uit. Gezeten op tuinstoelen keek het gezelschap vervolgens naar een presentatie van Robert de Reu op een TV die onder tentdoek was geplaatst. Tot in detail werd het plan geschetst waarbij aan alles gedacht leek te zijn. In de kantlijn refereerde De Reu ook nog aan mooie Brunneper verhalen want behalve veel groen kent het gebied ook de nodige geschiedenis.

Positieve reacties
Na de presentatie kwamen de vragen los. Bort Koelewijn complimenteerde de initiatiefnemers van ’De groene Brunneper’ met hun voorbereidingen. Op zijn vraag of de bijen er blij mee zijn (aan de overkant van de Beltweg staan bijenkorven – red.), reageerde De Reu instemmend, refererend aan de bloesem en de geplande lindeboom.
Albert Holtland bracht de waterhuishouding ter sprake van het gebied, gelegen nabij de IJssel, dat in vroeger tijden regelmatig overstroomde. Ook voor het klimaat is het Voedselpark een uitkomst, lichtte De Reu toe: ”Bij zware regenval neemt de grond het water op en in droge tijden laten de boomwortels het water los. De zompige toplaag doet het water goed bezinken.”

De Brunneper jeugd maakt hun eigen biologische appelsap.

Tijd dringt
Erik van de Belt, voorzitter van de wijkvereniging, was één van de aanwezigen die sceptisch reageerde op de wens van andere aanwezigen om meer Brunneper belangengroepen erbij te betrekken. Greetje Hagebeuk, aanwezig namens bewonersvereniging ’Brunnepe aan ’t roer’, riep op om niet daarop blind te staren want volledige unanimiteit nastreven binnen Brunnepe is niet realistisch.
Zoals De Reu eerder aan Kamper Nieuws liet weten (zie onderaan), is november de beste tijd om (fruit)bomen te planten. Daarom zien de enthousiaste plannenmakers graag voor 20 oktober groen licht van de gemeente. Die toezegging kwam niet maar wethouder Holtland drong wel aan om in de eerste week van oktober met alle (Brunneper) partijen om de tafel te gaan zitten.

Biologische appelsap
Naast groente, fruit, rust en groen voor de wijk biedt de Brunneper Bongerd straks ook speelmogelijkheid voor de jongste inwoners van Brunnepe en kunnen ze ter plaatste groene educatie krijgen. Vooruitlopend daarop mochten ze vorig week zelf appelsap maken met een machine waarin ze de appels dienden te deponeren. De pakken appelsap worden verkocht voor acht Euro, waarvan drie Euro rechtstreeks naar ’De Groene Brunneper’ gaat. Inmiddels zijn ze bijna uitverkocht maar de laatste pakken zijn misschien nog verkrijgbaar aan de Geert van Woustraat 58, Lemkerstraat 24 en bij de Zuivelhoeve (Oudestraat 56). De appels gingen bij Ons Erf door de appelpers en waren afkomstig uit de Brunneper Bongerd. Als het ligt aan Robert, Lotte, Timon, Boebie en Theo wordt die aloude boomgaard in de toekomst het verlengstuk van het Brunneper Voedselpark.

Als een schoolklasje luisterden de delegatieleden aandachtig.

Zie ook:
Parallel aan Voedselbos komt Voedselpark
Meer groen in Brunnepe met geveltuintjes

Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x