Bruggenbouwersbokaal reist naar Noordwest Friesland (video)

Bruggenbouwersbokaal reist naar Noordwest Friesland (video)

Nieuws, Regionaal 0 Comment

Present Kampen heeft nieuwe trend gezet met rondgang langs lokale initiatieven

De wisselbokaal van Stichting Present reist van afdeling Kampen naar afdeling Noordwest Friesland. Deze reis is via Doorn gelopen waar op de landelijke Presentdagen NW Friesland één van de drie genomineerden, en haar pitch de winnende, was. De reis die de bokaal afgelopen jaar plaatselijk in Kampen maakte, blijkt een nieuwe trend te zetten. In Harlingen leeft ook het plan om de wisseltrofee langs te laten gaan bij lokale initiatieven die verbinden en bruggen bouwen.

Landelijke Presentdagen
Vorig weekeinde vonden op een landgoed in Doorn de landelijke Presentdagen plaats. Tijdens deze dagen komen vertegenwoordigers van de 75 afdelingen, die Present momenteel telt, samen om elkaar te inspireren, nieuwe ideeën op te doen en de nieuwe Bruggenbouwer van het Jaar te kiezen. Vrijdags kwamen de coördinatoren samen en werd de dag muzikaal afgetrapt (zie onderaan) door Trinity, een band die haar wortels in Peru heeft en waarvan de zanger in Wezep woont. Gert-Jan Segers, fractievoorzitter van de CU in de Tweede Kamer, leidde de dag in met complimenten aan ”een bevlogen club als Present” en hij gaf aan ”in de landelijke politiek het belang van vrijwilligerswerk en de facilitering daarvan aanhangig te blijven maken.” Zaterdagmorgen waren er workshops en ’s middags kwam management goeroe Ben Tiggelaar spreken. Hij speelde in op de vier door Present Nederland geformuleerde speerpunten voor het beleid in de komende jaren.

Ben Tiggellaar over één van de grote namen die hij heeft ontmoet en gesproken.

Bruggenbouwer van het Jaar
Na het inspirerende verhaal van Tiggelaar begon de verkiezing voor de Bruggenbouwer van het Jaar 2017. De lokale afdelingen van Stichting Present brengen aangeboden en gezocht vrijwilligerswerk bij elkaar. Zo worden bruggen en verbindingen gelegd en jaarlijks wordt één afdeling met een wisselbokaal door een vak- en publieksjury speciaal geëerd voor het bruggenbouwerswerk. Dit jaar waren daarvoor afdeling Gouda, Wageningen en Noordwest Friesland genomineerd. Wilma Smilde, projectcoördinator in Wageningen, vertelde over het huis van een Bosnische man dat door studenten na 20 jaar weer schoongemaakt werd waardoor de man weer levensenergie kreeg. Annet Perdijk, algemeen coördinator in Gouda, vertelde over het zichtbare en onzichtbare resultaat van de vernieuwde keukenonderdelen die vier vrijwilligers voor een Nigeriaans gezin realiseerden. Anja Schilder, coördinator voor Noordwest Friesland, kwam met de winnende pitch over de unieke samenwerking tussen de Weekendschool en de JP van der Bentstichting voor een sociaal project in Woonzorgcentrum Saxenoord.

Alle aanwezigen met op de eerste rij burgemeester Koelewijn en op de derde rij het bestuur van Present Kampen.

Afdeling Kampen
Het bestuur van Present afdeling Kampen, onder voorzitterschap van GertJan Brouwer, had vorig jaar besloten om de Bruggenbouwersbokaal rond te doen gaan in Kampen. Aline Kramer, algemeen coördinator, wilde daarmee lokale bruggenbouwers in het zonnetje zetten. Uiteindelijk is de bokaal tien maal uitgereikt, die hieronder opgesomd staan. Burgemeester Koelewijn kreeg ‘m als eerste en was als speciale vertegenwoordiger aanwezig op de Presentdagen in Doorn. Samen met Aline Kramer overhandigde hij de Bruggenbouwersbokaal aan Anja Schilder. Die noemde het winnen van de wisselbokaal ”een geweldige opsteker” en ze heeft aangekondigd het idee van Kampen te volgen. Ze daagt de colleges van B&W van Harlingen en Waadhoeke (nieuwe fusiegemeente) uit om een project uit te voeren. De Presentdagen werden met deze nieuwe bokaalhouder afgesloten. Aline Kramer kon opgelucht adem halen nu de overhandiging van de bokaal goed was verlopen. Vooraf had ze gedroomd dat ze, aangekomen in Doorn, ontdekte dat ze de Bruggenbouwersbokaal was vergeten mee te nemen.

De bekendmaking vindt plaats voor een projectie van de Kamper Bruggenbouwers (links Kramer en rechts Koelewijn).

Bruggenbouwers Present Kampen 2017
Bort Koelewijn (burgemeester – 3e alinea)
Joop Pennekamp (Jan Posthal – 4e alinea)
Caroline Temink en Yvonne Hofman (Reyersdam en Kamper Lotgenoten – 5e alinea)
Hanjo IJkhout (kinderboerderij Cantecleer)
Debby Klooster (Weggeefschuur)
Diana de Groot (Verhalenhuis)
Atty van der Lingen (Eetkamer)
Gosse Noppert (zorgorganisatie PVGZ)
Nardus Koster (binnenstadondernemer)
Rebekka van Ommen (Gele Paraplu)

Zie ook:
Reis Bruggenbouwersbokaal door Kampen ten einde

Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x