Rhododendrons verraden gemeente

Rhododendrons verraden gemeente

Opinie, Prikje 0 Comment

 

Mister M en Prikje evalueren parkeerdek Buitenhaven

 

In december werd de parkeergarage aan de Buitenhaven geopend. Op het spoor gezet door het gedicht over de rododendronbosgarage, ontdekte Mister M de reden van deze groene beplanting. Daarnaast legde hij uit waarom er nog te vroeg over een parkeergarage wordt gesproken. Prikje laat tenslotte in zijn cartoon de burgemeester op diens favoriete wijze het parkeerdek openen.

Zie ook:
Parkeergarage Buitenhaven geopend (gedicht)


Onderstaande Krabbels werd eerder gepubliceerd in De Brug.

Schrijver van de Krabbels (column in De Brug).
Zoals historisch besef en vooruitziende blik in aanvang totaal ontbraken, zo zeer is dat bij de oplevering gecompenseerd. Eindelijk was die er dan. Niet Sinterklaas of de Kerstman. Waar heel Brunnepe, nee, heel Kampen op zat te wachten, is… de parkeergarage bij de Buitenhaven! Vorige week werd ’ie geopend, temidden van een woud aan rhododendrons. Dat is alleszeggend.
Een Kamper dichter dichtte het parkeerdek de naam ’rododendronbosgarage’ toe waarop een buurtbewoner naar Mien begon te zoeken. Die zou zich volgens wijlen Tol Hansse achter de rhododendron verscholen houden, zo zong hij in 1978. De Amsterdamse zanger zag enkele decennia geleden in een visioen het Brunneper parkeerdek al voor zich. Zijn grootste hit ”Big city” zingt over Amsterdam maar over Mien zong hij met Kampen in het achterhoofd. Hij doelde op de toegedekte schandvlek van Brunnepe. Het duidelijkst komt dat naar voren in het nummer ”Hoofdpijn reumatiek” waarin hij letterlijk de gasfabriek benoemt.
Voor de parkeervoorziening, die bestaat uit een parkeerkuil en een parkeerheuvel, worden twee termen door elkaar gebruikt: parkeerdek en parkeergarage. De gemeente bezigt de term parkeergarage en loopt daarmee vooruit op de toekomst.
Strikt genomen is het op dit moment een parkeerdek, een open en flexibel geheel. Zoals ook de toegang te voet onder het afdak dat is. Maar let op. In die open toegangsruimte is ruimte gereserveerd voor afdichting met glazen wanden en… betaalautomaten langs die wanden! Binnen onbekende termijn zal de belofte van gratis parkeren loos blijken volgens goede gemeentelijke gewoonte. Zodra het betaald parkeren wordt, verwordt het parkeerdek officieel tot parkeergarage.

Parkeerdek Buitenhaven gelegen in een rododendronbos.

Uit de oude doos komt nog meer bevestiging van het gedicht over de ’rododendronbosgarage’. Wijlen Wim Sonneveld sprak in 1971 over de rhododendrons van het koninklijk paleis, ook in deze tijd van het jaar. De stalmeester probeerde discreet Hare Majesteit tijdens kerst en oudjaar te ontlasten van de stroom aan geschenken die ze kreeg. Zoals bijvoorbeeld ”zo’n reuzenkoek uit de een of andere achterhoek” – de koningin kan niet alles zelf nuttigen. Hij nam dus zelf wel eens wat mee naar huis en de talloze andere geschenken werden ”achter de rhododendrons gesodemieterd”.
Hedendaagse, biologische inzichten verraden echter de status van de parkeergarage, niet voor niets in de Stentor consequent als ’gifgarage’ aangeduid. Er wordt bij hoog en laag beweerd dat de grond is gesaneerd en dat het er veilig wonen en parkeren is. Maar wat lezen we in een tuinencyclopedie? Rhododendrons zijn een zuurminnend struikgewas. De natuur laat zich niet verloochenen zoals wel het merendeel van de Kampenaren. Rhododendrons vereisen aangepaste voeding en een zure grond. Ze zullen dus uitstekend gedijen op de Brunneper gifgronden. Gemeente Kampen wenst u een gelukkig en gifvrij Nieuwjaar!

Burgemeester Koelewijn opent op alternatieve wijze het parkeerdek.

 

Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x