Prikje: ”Vijf voor twaalf voor vuurwerk”

Prikje: ”Vijf voor twaalf voor vuurwerk”

Nieuws, Politiek, Prikje, Sport 0 Comment

Tweede Kamer voor verbod en Kamper voetbalclubs gewaarschuwd

Is het einde van vuurwerk in zicht? Volgens cartoonist Prikje is het vijf voor twaalf. Het voortbestaan van de eeuwenoude traditie staat op het spel. In de Tweede Kamer is een meerderheid voor een vuurwerkverbod voor consumenten. De supporterstraditie om met vuurwerk een wedstrijd te verlevendigen staat op het spel na een waarschuwing van de KNVB.

Parlement
De Tweede Kamer geeft gehoor aan de steeds luidere oproep vanuit de samenleving om gevaarlijk vuurwerk te verbieden. Voor het eerst wil een meerderheid in de Tweede Kamer een eind maken aan gevaarlijk vuurwerk tijdens de jaarwisseling.
Met de SP en PvdA is er een nipte Kamermeerderheid die gevaarlijk vuurwerk wil verbieden. Daardoor komen VVD en CDA steeds geïsoleerder te staan in de discussie. Aanleiding is de uit de hand gelopen jaarwisseling. Maar dat geldt niet voor Kampen.
Hier verliep de jaarwisseling vredig ondanks, of door het gedoogbeleid juist dankzij, het carbidgeweld (zie onderaan). Op de gemeentelijke nieuwjaarsreceptie brak burgemeester Koelewijn een lans voor de carbidtraditie. Deze is zo typisch Kampers dat de gemeente zelfs de BOCK-campagne aan zich voorbij laat gaan (zie onderaan).

De aftrap van de BOCK-campagne in Fluitenberg.

KNVB
Wel is Koelewijn voor een vuurwerkverbod en sluit zich daarmee aan op de publieke opinie van dit moment. Hoe dat verbod er uit zou zien, is onduidelijk. Er kan onderscheid gemaakt worden tussen knalvuurwerk en gevaarlijk siervuurwerk.
Bovendien zou het verboden kunnen worden voor consumenten, eventueel uitgezonderd op aangewezen plekken, maar nog wel toegestaan voor gespecialiseerde bedrijven. Los van deze discussie ontstaat er een discussie over gebruik van vuurwerk tijdens voetbalwedstrijden.
De KNVB heeft de voetbalclubs DOS Kampen en Go Ahead Kampen een boete of puntenverlies aangezegd als hun supporters nog vuurwerk afsteken bij wedstrijden. Dit gebeurde vorig jaar en staat haaks op de campagne ‘Samen sterk zonder vuurwerk’.
Zowel op het groene pluche als op de groene grasmat is het afwachten wie de sterkste blijkt.

V-uurwerk op vijf voor twaalf, aldus Prikje.

Zie ook:
Burgemeester Koelewijn geeft zich bloot tegenover inwoners
Kamper jaarwisseling vredig verlopen ondanks carbidgeweld (video)
BOCK-campagne van start zonder Kampen

Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x