Geen onvolkomenheden bij stembusgang en informateur benoemd

Geen onvolkomenheden bij stembusgang en informateur benoemd

Gemeente, Nieuws 0 Comment

Uitslagen verkiezingen vastgesteld en Remmelt de Boer aangesteld als verkenner

Het centraal stembureau van Kampen heeft de verkiezingsuitslagen voor de gemeenteraad officieel vastgesteld. Er zijn geen bezwaren ingediend of ongeregeldheden vastgesteld. Jan Willem Schutte heeft als lijstrekker van de grootste partij overlegd met zijn CU-fractie en de andere lijstrekkers. Daarin is besloten een informateur aan te stellen, die vandaag officieel bekend wordt gemaakt. Het GBK meldt dat Remmelt de Boer is aangesteld tot verkenner oftewel informateur. Deze ex-wethouder uit Kampen van CU-huize moet de mogelijkheden van een coalitie in kaart brengen.

Proces-verbaal
Vrijdagmorgen stelde het centraal stembureau in een openbare zitting de verkiezingsuitslagen officieel vast. Als voorzitter ondertekende burgemeester Koelewijn het zogeheten proces-verbaal, waarin verslag wordt gedaan van de stembusuitslagen en het verloop van de verkiezingen. Tevens ondertekenden de leden van het hoofdstembureau, te weten Albert Holtland (GBK), Nieke Jansen (GL) en raadsgriffier Henk van der Meulen. Laatstgenoemde staat niet op de foto boven dit artikel, waarop Beent Keulen (VVD) naast de burgervader zit. Na de eerste tellingen woensdagavond op de stembureaus, zijn donderdag van 9u tot 14u op het gemeentehuis alle stemmen geteld, in 12 teams van 5 personen. John van Veen, als teammanager werkzaam bij de gemeente, lichtte uitgebreid het proces-verbaal toe. Hij was tevreden over het kleine aantal missers. Op 27336 stemmen is er een verschil van 14 opgetreden tussen de uitgebrachte stemmen en de ingeleverde stempassen. Na de zitting is het verslag op de gemeentelijke website geplaatst (zie onderaan) waar alle informatie tot in detail is na te lezen. Op de reglementaire slotvraag van Bort Koelewijn als voorzitter van het stembureau of er bezwaren waren tegen de uitkomsten en hetgeen vastgelegd is, bleef het stil.

Als leden van het hoofdstembureau ondertekenen Albert Holtland en Nieke Jansen het proces-verbaal.

Informateur
Maandagavond heeft Jan Willem Schutte alle lijsttrekkers er bij elkaar geroepen voor een eerste oriënterend overleg. Als lijsttrekker van de grootste partij mocht hij het voortouw nemen. In stemmenaantal behoort de CU bij de winnaars GBK en GL, al vertaalt zich dat voor de CU niet in zetelwinst. Na overleg met zijn fractie, had Schutte besloten een informateur aan te stellen. Hij wil recht doen aan de verkiezingsuitslagen en vindt het behoorlijk om alle partijen te spreken over een aanzet tot een nieuwe coalitie. Met deze opdracht gaat Remmelt de Boer aan de slag. Deze voormalige directeur van de Hogeschool in Kampen is raadslid en wethouder geweest in Kampen en heeft vier jaar voor de CU in de Eerste Kamer gezeten. Zijn verkennende gesprekken, laat het GBK weten, zullen niet openbaar zijn maar het rapport daarover wel. Ondanks verlies van enkele partijen binnen de huidige coalitie, hebben de samenwerkende partijen van de afgelopen jaren een zetelmeerderheid behouden. Desondanks heeft Schutte ervoor gekozen om iedereen aan het woord te laten. Daarmee zal het proces in Kampen niet verlopen als in Ermelo waar enkele partijen met een snelle coalitievorming andere partijen buiten sloten. In Kampen hebben zulke verwikkelingen zich in het verleden voorgedaan. Maar het woord is nu aan drs. R. de Boer.

Bort Koelewijn ondertekent het proces-verbaal met naast zich VVD-llijsttrekker Beent Keulen.

Zie ook:
Gedetailleerde uitslagen verkiezingen en referendum
Uitslag verkiezingen gemeenteraad Kampen volgt landelijke trend

Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x