Proefluidingen Bovenkerk op donderdag 18 juni

Proefluidingen Bovenkerk op donderdag 18 juni

Gemeente, Kerk, Nieuws 0 Comment

Testen herstelde fundering toren luiden laatste fase restauratie in

Het einde van de jarenlange restauratie van de toren van de Bovenkerk komt in zicht. Aanstaande donderdag worden zogenoemde proefluidingen gedaan om de effecten te onderzoeken op het herstel van de fundering. De verkregen resultaten zullen door deskundigen geanalyseerd en beoordeeld worden.

Eigen frequentie
Na schilderwerk, herstel van het gevelwerk en restauratie van de wijzerplaten vormen de proefluidingen de laatste fase van het restauratieproject. Een gespecialiseerd bedrijf plaatst meetapparatuur in de toren van de Bovenkerk waarna tussen 10u00 en 16u00 op meerdere momenten de klokken worden geluid.
Als eerste wordt de zogenaamde ’eigen frequentie’ van de toren bepaald. Hiermee moet voorkomen worden dat trillingen elkaar kunnen versterken en daarmee onherstelbare schade aanrichten.
Met de trillingstesten komt een eind aan een restauratieproject dat in mei 2018 startte met het verstevigen van de torenfundering aan de westzijde. Hiervoor werden extra palen geheid met daarop zware stalen balken om het scheef zakken aan die zijde af te remmen.

De opgefriste bol en haan worden teruggezet op de toren van de Bovenkerk in Kampen.

Behoud bouwsporen
Na de funderingswerkzaamheden volgde het gevelwerk, bestaande uit tufsteen afgewisseld met bakstenen metselwerk. Ter behoud van alle bouwsporen uit het verleden is er geen egale bekleding van tufsteen aangebracht. De wijzerplaten zijn opnieuw gecoat in de oorspronkelijke kleur staalblauw met vergulde cijfers (zie onderaan). De bol en haan zijn voorzien van een nieuwe laag bladgoud.
Een afbreuk aan een toren, die straks als nieuw moet blinken, doen volgens menigeen de witte fietsparkeervakken die aan de voet van de Bovenkerk zijn gekalkt. Een eerder geplaatst urinoir riep ook al vragen op (zie onderaan). Hiermee wordt het monumentale karakter na de restauratie nog altijd geweld aangedaan.

Dossier
Weerstand tegen fietsparkeren binnenstad (video)
Wijzerplaten keren terug op toren Bovenkerk (juni 2019)
Kogelgaten wijzerplaten behouden als ”litteken van de tijd” (maart 2019)
Toren Bovenkerk vereist grondiger restauratie dan verwacht (nov. 2018)

De gerestaureerde toren van de Bovenkerk in Kampen.
Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline terugkoppelingen
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x