Kamper Krachtfonds lanceert nieuwe promotiefilm (video)

Kamper Krachtfonds lanceert nieuwe promotiefilm (video)

Nieuws 0 Comment

Tijdens presentatie wordt onbedoeld kritiek op gemeente geuit

Vijf jaar geleden werd het Kamper Krachtfonds opgericht. Kamper inwoners, die minder draagkrachtig zijn, kunnen bij nood daar éénmalig aankloppen voor een steuntje in de rug. Ook voor Kamper verenigingen of groepen bestaat de mogelijkheid om een gift te ontvangen wanneer zij een bijdrage leveren aan de samenleving. Burgemeester Koelewijn lanceerde een nieuwe promotiefilm maar kreeg, als medewerker van gemeente Kampen, onverwachts de wind van voren uit de zaal.

Kamper Krachtfonds
In 2014 werd het Kamper Krachtfonds opgericht als onafhankelijk fonds waarop particulieren éénmalig een beroep kunnen doen als ze nergens anders terecht kunnen. Behalve particulieren krijgen soms ook initiatieven uit de samenleving een ”duwtje in de rug”. Voorbeelden daarvan zijn het Full Color Festival, de Wortmanflats en de Weggeefschuur.
Tot een bepaald bedrag kan het bestuur zelfstandig beslissen om een aanvraag in te willigen. Voor Kamper inwoners kunnen dat diensten betreffen of noodzakelijke kosten voor bijvoorbeeld een fiets, de tandarts of een computer die nodig is voor school of werk. Voorzitter Lidi Kievit schetste de diverse aanvragen die binnenkomen. Opvallend daarbij is de verschuiving van veel fietsvergoedingen vorig jaar naar veel aanvragen voor tandartskosten dit jaar

Voorzitter Lidi Kievit met filmmaakster Marion van den Berg in Huize Margareta.

Nieuwe promotiefilm
Op de Tohopesatebeurs eerder dit jaar had het Kamper Krachtfonds een deal gesloten met drie partijen. Daaruit is de nieuwe, korte promotiefilm voortgekomen (zie onderaan) die door Marion van den Berg (the Creative Continuüm) is gemaakt. Diana de Groot (UITverGROOT) hielp om de kernboodschap opnieuw de formuleren en Roeland Tameling (Kampen Marketing) bood aan om het fonds onder de aandacht van ondernemers te brengen.
Tijdens de presentatie in Huize Margaretha waren diverse betrokkenen aanwezig. Naast de burgemeester, die lid is van het Comité van Aanbeveling, waren bestuursleden aanwezig als ook ondernemers die doneren aan het fonds en inwoners die giften hebben ontvangen van het fonds. Het Kamper Krachtfonds werd door één van de aanwezigen een ”luis in de pels van de gemeente” genoemd die echter ”gewaardeerd wordt”.

Donateurs
Het fonds kent een Club van 200 oftewel een groep van tweehonderd particuliere en zakelijke donateurs die zich voor vijf jaar verbinden aan het fonds. Daarmee krijgt het fonds een solide basis en als ANBI-instelling is de gift fiscaal aftrekbaar. Eén donateur van de Club van 200 is mevrouw Van Roon. Zij was aanwezig bij de presentatie en komt ook in de film aan het woord. Tegenover Kamper Nieuws lichtte ze haar beweegredenen toe. De inmiddels op leeftijd zijnde weldoenster doneerde vaak aan buitenlandse goede doelen totdat ze plots ontdekte dat er ook in haar eigen stad Kampen (stille) armoede bestaat!
In het Kamper Krachtfonds vond ze een onafhankelijke weg om noodlijdende plaatsgenoten tegemoet te komen. Het fonds heet nieuwe particulieren en bedrijven van harte welkom om zich bij mevrouw Van Roon aan te sluiten

Aleike Appelo in gesprek met burgemeester Koelewijn bij de presentatie van het Kamper Krachtfonds.

Ontvangers
In de zaal bleek ook mevrouw Appelo te zitten. Zij kwam een paar jaar geleden in het nieuws toen ze een witte roos bracht naar de fietsenmaker die haar belangeloos had geholpen. Haar halve leven leeft ze al in armoede maar daarover klaagt ze niet. Lange tijd was ze aangewezen op een bijstandsuitkering voor haar levensonderhoud en nu ontvangt ze AOW – zonder aanvullend pensioen. Ze was te spreken over het Kamper Kracht Fonds maar niet over de gemeente.
Appelo schetste hoe wantrouwend ze zich soms bejegend voelt als ze zich tot de gemeente wendt voor bijstand. Ze heeft meegemaakt hoe ze zich ”als crimineel” behandeld voelde. Burgemeester Koelewijn schrok van haar uitlatingen en snelde na de bijeenkomst op haar af. De volgende dag heeft hij het voorval in het college besproken. Aan Kamper Nieuws laat hij later weten dat wethouder Van der Sloot, verantwoordelijk voor Armoedebeleid, contact opneemt met de dame die zeven jaar geleden in weekblad de Brug uitgebreid het onderwerp stille armoede onder de aandacht bracht. Het Kamper Krachtfonds opereert veelal in stilte maar Aleike Appelo doorbrak nu de stilte. Waar andere aanwezigen stil van werden.Zie ook:
Club van 200
Aanvragen Kamper Krachtfonds

Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline terugkoppelingen
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x