Protest tegen nieuwbouw aan Veerweg door Mateboer (video)

Protest tegen nieuwbouw aan Veerweg door Mateboer (video)

Geschiedenis, Nieuws 0 Comment

Karakteristieke ’Schepmanwoningen’ bij Veerkopje bedreigd door sloop

Een authentieke hoek van drie woningen aan de Veerweg in Brunnepe zou moeten wijken voor nieuwbouw van tien of twaalf appartementen. Dit plan van projectontwikkelaar Mateboer roept weerstand op bij SSK en bij omwonenden. Henk-Jan van Ommen zet als buurtbewoner tegenover de camera zijn argumenten op een rijtje om de toenmalige huizen voor de arbeiders van scheepswerf Schepman te behouden.

Bouwblok
Voor de drie karakteristieke woningen uit 1928 naast de Buitenhaven is een sloopvergunning aangevraagd door de projectontwikkelingstak van de firma Mateboer uit Kampen. De twee woningen aan weerszijden heeft Mateboer B.V., dat ook gevestigd is in Lelystad, al eerder aangekocht. De middelste woning wordt nog verhuurd en de andere twee worden nu antikraak bewoond.
Aanvankelijk was het plan om twaalf appartementen op de oppervlakte van de drie woningen plus een tuin terug te bouwen. De omzetting naar tien appartementen noemt Tjerk Prinsse, manager projectontwikkeling bij Mateboer, in een reactie een ”vergaande aanpassing aan de wensen van de buurt”. Volgens Van Ommen heeft die planwijziging eerder te maken met de parkeerplaatsen die op dezelfde oppervlakte staan ingetekend en de afwijzing van een eerder bouwplan.
Gezeten achter de oude panden op de Koggewerf doet hij in onderstaande videoreportage zijn beklag.

Achterzijde van de met sloop bedreigde karakteristieke huizen aan de Veerweg in Brunnepe (Kampen).

Scheepswerf
De kop van de Veerweg aan de kant van de IJssel is een historische plek. Tot begin vorige eeuw werd er een veerdienst onderhouden vanaf het Veerkopje met Kampereiland. Ook was daar scheepswerf Schepman gevestigd, een oude werf die waarschijnlijk al stamt uit de vroege middeleeuwen. Een eerste hoogtepunt beleefde de werf tijdens de Hanzetijd toen er diverse koggen werden gebouwd.
De te slopen huizen waren gebouwd voor de arbeiders van Schepman. Twee verschillende gedenkstenen in de voorgevel herinneren daaraan, stammend uit de tijd dat Toon Schepman de werf overdeed aan zijn zoon Hendrik Jan Schepman.
Stichting Stadsherstel Kampen is evenals Van Ommen kritisch over het bouwplan. Laatstgenoemde roert de trom.

Zie ook:
Bouwplannen Veerweg (SSK)
SSK vraagt aandacht voor erfgoed (2018)

Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline terugkoppelingen
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x