Kamper burgemeester bestuurslid Hanzeverbond

Kamper burgemeester bestuurslid Hanzeverbond

Hanze, Nieuws, Opinie 0 Comment

Koelewijn last jammerlijke mediastilte in tijdens Internationale Hanzedagen in Pskov

De 39e Internationale Hanzedagen hebben de afgelopen dagen plaats gehad in Pskov (Rusland). De delegatie, die namens het Kamper college afreisde, besloot niet te communiceren tijdens het evenement. Voor de aandacht voor de Hanze en de leeglopende Russische provincie is dit betreurenswaardig. Zo werd ook vandaag pas bekend dat burgemeester Koelewijn verkozen is in het Präsidium van het internationale Hanzeverbond.

Internationale Hansetage Pskov
Tijdens de Hanzedagen in Rostock vorig jaar, meldde Bort Koelewijn aan Kamper Nieuws dat hij zich kandidaat had gesteld voor het bestuur van het internationale Hanzeverbond (zie onderaan). Op de jaarlijkse vergadering met alle Hanzesteden is Koelewijn afgelopen zaterdag verkozen in het presidium.
Eerder waren de burgemeesters van Zwolle en Deventer lid en met de verkiezing van Koelewijn blijven de Nederlandse Hanzesteden zitting houden in het bestuur. Samen met vertegenwoordigers uit het Zweedse Visby, het Russische Novgorod en de Duitse Hanzesteden Lübeck en Brilon. Laatstgenoemde is volgend jaar de gastheer. Met een rossige dame als boegbeeld, vestigde de stad daar de aandacht op.

In het Duitse Brilon worden volgend jaar de 40e Internationale Hanzedagen georganiseerd.

Mediastilte
De dag voordat Koelewijn afreisde, samen met wethouders Meijering en Holtland en twee Kampenaren voor de marketing, kondigde de Kamper burgemeester aan niet te app’en of te twitteren vanuit Pskov evenmin als andere aanwezige Nederlandse ambtgenoten. Dit vloeit voort uit het (dringende) advies van de Nationale Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid.
Rusland staat op de zwarte lijst van landen die zich bezighouden met cyberspionage. De telefoons van gemeentebestuurders zijn gekoppeld aan gemeentelijke computersystemen. Twitteren mocht wel, hetgeen Koelewijn frequent pleegt te doen, maar ook hiervan zag hij om het tappen van zijn telefoon te voorkomen. De foto boven dit artikel is dan ook afkomstig van de gemeente Brilon. Rechts van Koelewijn staat burgemeester Bilder van Zwartewaterland.

Leegstromend Pskov
De radiostilte is te betreuren voor de misgelopen aandacht voor de Internationale Hanzedagen. Te meer is het een gemiste kans voor de hoofdstad en gelijknamige provincie Pskov. De Hanzestad is één van de oudste steden van Rusland en heeft een bewogen geschiedenis achter de rug.
De provincie stroomt leeg zoals Geert Groot Koerkamp in Trouw beschrijft (zie onderaan). Hij noemt de Hanzedagen een ”belangrijke test” voor de geplaagde stad. Tevens schrijft de correspondent dat “toerisme de economische strohalm is waaraan Pskov zich vastklampt”.
Waar Koelewijn in zijn eigen Hanzestad toeristen van harte welkom heet, zo heeft hij Pskov geen aandacht gegund. Er bestaan meer communicatiemiddelen dan alleen een telefoon van de zaak.

Het presidium van het internationale Hanzeverbond.

Zie ook:
Koelewijn stelt zich kandidaat voor Presidium Hanzeverbond (juni 2018)
Russische provincie Pskov stroomt leeg (Trouw)

Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x