Gevarieerde avond met ’Pubkwis op zien Kampers’

Gevarieerde avond met ’Pubkwis op zien Kampers’

Geschiedenis, Kunst & Cultuur, Nieuws 0 Comment

Dialect in de hoofdrol tijdens Kamper kenniskwis

Als vervolg op het ’Dictee op zien Kampers’ hebben de Bibliotheek, het Stadsarchief en Jan van Arkel de ’Pubkwis op zien Kampers’ opgezet. Het Kamper dialect zal centraal staan op dinsdagavond 11 februari in de Stadskazerne. Behalve de Kamper taal wordt ook de kennis beproefd van de stad Kampen. Het belooft een gevarieerde avond te worden.

De pubkwis is een luchtiger van opzet dan het vroegere dictee. Zanger en entertainer Jac Ruiten zorgt voor een muzikale omlijsting van de avond, de Kamper Taalkringe verzorgt de regie en de Bibliotheek zet boeken in de schijnwerpers waarin Kampen een hoofdrol speelt. Vragen over Kampen en over plaatsen in Kampen worden opgesteld door het Stadsarchief Kampen samen met Historische Vereniging Jan van Arkel.

Het Kamper dialect wordt nog altijd gesproken door veel Kampenaren. Er bestaan niet alleen typische Kamper woorden, maar ook gezegdes die nergens anders voorkomen. Als je in het Kampers zegt dat een vrouw ’t eui op zolder (het hooi op zolder) heeft, bedoel je daarmee dat ze haar haar opgestoken heeft. “Je moet er maar opkomen,” aldus de organiserende Kampenaren, “maar met kennis van het Kampers en de kunst van het associëren moet je een eind kunnen komen”.

De organisatie van de Pubkwis op zien Kampers.

Naast Sybren Gerlofsma, Hester Timmerman, Jeanne Kloosterman en Reijer van ’t Hul op de foto zijn Johan Prins en Wout van Capelle bij de organisatie betrokken. Sprookspreker Van ’t Hul presenteert de avond. Iedereen kan zich aanmelden op BibliotheekKampen.nl. Publiek is dinsdagavond elf februari van harte welkom om de kandidaten aan te moedigen. Op zien Kampers.

Zie ook:
Zilveren haren en klumpie kwiet!

Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x