Kunst achter ramen verfraait Hanzewijk (video)

Kunst achter ramen verfraait Hanzewijk (video)

Gemeente, Kunst & Cultuur, Nieuws, Video 0 Comment

Bemoedigend project ’Raamwerk’ vloeit voort uit snelloket

Al sinds ze aan de Koning Abelsingel wonen, wilden ze iets doen met de grote raampartijen die de nieuwbouw van de Hanzewijk karakteriseert. Met de introductie van het gemeentelijk snelloket, zagen ze hun kans schoon. Alioune Diagne en Maaike Cotterink dienden een plan in en mochten van gemeente en straatbewoners de lege ramen vullen. Zaterdag opende wethouder Van der Sloot de expositie waarna de kinderen als eerste de schilderingen gingen bewonderen.

Bemoediging
Irma van der Sloot noemde bemoeiding en hoop als één van de punten waaraan een project voor subsidie van het snelloket moest voldoen. Dat is ook de eerste stap geweest van Diagne en Cotterink. Ze vroegen de mensen in hun straat wat hun troost had geboden in de coronacrisis en met name tijdens de periode van intelligente lockdown. Samen met de vraag naar hun ideeën over de toekomst, ging Alioune Diagne broeien op de antwoorden.

Dat resulteerde in Raamwerk: 25 schilderwerken voor de bewoners die hun keukenraam ter beschikking stelden van de 35 woningen in totaal. De laatste beschilderde strook behangpapier werd na een lint doorknippen onthuld door de wethouder van Cultuur. In onderstaande videoreportage vertelt Irma van der Sloot meer over het snelloket en leiden Maaike Cotterink en Alioune Diagne het project in. De Franstalige Senegalees verbetert zijn Nederlands zelfs na een verkeerde klemtoon.

Maaike Cotterink en Alioune Diagne voor hun huis met een voorproefje van hun coronacultuursnelloketproject 'Raamwerk'.

Senegal
Maaike (39) en Alioune (38) leerden elkaar in Senegal kennen waar Maaike vijftien jaar geleden een groot theaterproject opzette. Na een lange voorbereiding wist ze het toneelstuk ’Op Hoop van Zegen’ uitgevoerd te krijgen op de stranden van het West-Afrikaanse land. Ze was voor haar afstudeeronderzoek teruggegaan naar Senegal waar ze al een jaar had verbleven alvorens Ontwikkelingsstudies in Nijmegen te gaan studeren.

Met het toneelstuk hoopte ze in Senegal een discussie op gang te brengen over de zware arbeidsomstandigheden van vissers zoals eerder in Nederland geschiedde. In Saint-Louis, de vroegere hoofdstad van Senegal, ontmoette ze Alioune, danser en choreograaf, met wie ze besloot hun kinderen in Nederland groot te brengen. Haar ouders in Zwolle wezen het stel op de nieuw opgebouwde Hanzewijk.

Cultuurwethouder Irma van der Sloot opent de expositie Raamwerk van Maaike Cotterink en Alioune Diagne aan de Koning Abelsingel in de Hanzewijk (Kampen).

Coronacultuur
Na drie jaar krijgt de vernieuwde Hanzewijk een nieuwe impuls dankzij twee actieve wijkbewoners en het snelloket. Dat snelloket heeft na de introductie in mei inmiddels het plafond bereikt van de 40.000 Euro die beschikbaar was voor culturele initiatieven in coronatijd. Van de 26 aanvragen zijn er 20 toegekend die ieder maximaal 3.000 Euro kregen. Twee andere, inmiddels beëindigde, voorbeelden zijn de Levende Standbeelden van Ventura (zie onderaan) en de Kamper ansichtkaarten van stadsdichteres Brigitte Wolthuis (zie onderaan).

Van der Sloot is verheugd dat het snelloket kunstenaars en verenigingen met mooie initiatieven in korte tijd op weg heeft geholpen: „Het laat zien dat kunst en cultuur mensen verbindt, troost kan bieden en tot de verbeelding kan spreken.” Dat laatste geldt zeker voor Raamwerk aan de Koning Abelsingel. De uitleg bij een schildering van een baby in een baarmoeder (nieuw leven), mondde bijna uit in een biologieles.

Zie ook:
Levende standbeelden in Stadspark Kampen
Kamper ansichtkaarten voor eigen inwoners over eigen stad

Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline terugkoppelingen
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x