Rabbijn Peleg te gast bij de Open Hof

Rabbijn Peleg te gast bij de Open Hof

Kerk, Nieuws 0 Comment

Joodse voorganger uit Israël vertelt over jongerenopvang in Jeruzalem

In Israël zijn er in meerdere steden opvangcentra opgericht voor kansarme jongeren, zoals in Jeruzalem en Haifa. In het hart van Jeruzalem leidt rabbijn Moshe Peleg het zogeheten Shorashim Center. Peleg is deze week te gast in Nederland en spreekt woensdagavond in de Open Hof. Hij zal vertellen over het centrum dat een thuis biedt aan jonge Joodse vrouwen die slachtoffer zijn van incest, alcohol- en drugsgebruik of seksueel misbruik.

Meomek Halev
Jonge meisjes, die risico lopen op uitbuiting en misbruik en die trauma’s ondervinden, worden al twintig jaar gerehabiliteerd door het projectteam ’Shema Koli’ (”luister naar mijn stem”) van de Meomek Halev Association. De meisjes wordt met warmte en liefde emotionele hulp geboden door de ondersteuning van maatschappelijk werkers, therapeuten, steungroepen en workshops. Een echtpaar uit Nederland die het project meermaals bezocht, vertelt op de website van Pillars of Fire (zie onderaan) elke keer onder de indruk te zijn van het werk van rabbi Moshe Peleg.

Shorashim Center
De rabbijn zette een opvangcentrum op volgens het concept van een Shorashim Center zoals die in 2001 voor het eerst werd gesticht door rabbijn Meir Schuster Ztz’l. Het centrum in Jeruzalem staat in de ultraorthodoxe wijk Mea Shearim, waar rabbijn Peleg woont en het Shorashim Center leidt voor kansarme jongeren leidt. In dit opvangcentrum biedt Peleg op zijn unieke wijze een thuis aan jonge Joodse vrouwen die slachtoffer zijn van incest, alcohol- en drugsgebruik of zijn misbruikt door loverboys. Ze zijn vaak door hun familie op straat gezet.

Rabbijn Moshe Peleg in 'zijn' Shorashim Center min de ultraorthodoxe wijk Mea Shearim in Jeruzalem.

Open Hof
Woensdag 29 maart om 19u30 vertelt Moshe Peleg hoe het Shorashim Center de vrouwen helpt om weer zelfstandig terug te keren in de maatschappij. Daarnaast bezoeken zowel jongens als meisjes uit Jeruzalem het centrum voor gezamenlijke maaltijden, muziek en andere activiteiten. Peleg geeft hen Thora-les en begeleiding bij allerlei levensvragen en problemen in hun jonge levens.
De avond wordt georganiseerd door ’Vrienden van Synagoge Kampen’ waarmee Peleg warme banden onderhoudt. De avond in de Open Hof (Lelystraat 49) is vrij toegankelijk. Na afloop is er een collecte voor – hoe kan het ook anders – het Shorashim Center van rabbijn Moshe Peleg.

Zie ook:
Opvang jongeren in risicosituaties in Jeruzalem (Pillar of Fire)
Jaarlijkse Chanoekaviering keert terug naar voormalige synagoge (2022 – video)
Joodse muziek en verhalen tijdens stadswandeling (2022 – video)

Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x