IJsselland volgt Nederland inzake coronatrends

IJsselland volgt Nederland inzake coronatrends

Nieuws, Regionaal 0 Comment

Veiligheidsregio sluit aan op landelijke zorgen en maatregelen

Peter Snijders, burgemeester van Zwolle, schaart zich achter de coronamaatregelen van het Rijk. En met hem het Regionaal Beleidsteam (RBT) van de Veiligheidsregio IJsselland (VRIJ). Samen met Rianne van den Berg, directrice GGD, en brandweercommandant Arjan Mengerink reageerde Snijders vanmiddag op de nieuwste ontwikkelingen. Na het RBT-overleg waarin de elf burgemeesters van regio IJsselland samenkomen.

Onvermijdelijk
Volgens Snijders, voorzitter van het RBT als burgemeester van de grootste gemeente in de regio, zijn de afgekondigde landelijke maatregelen onvermijdelijk. Gisteravond gaven premier Rutte en minister De Jonge weer een coronapersconferentie waarna gewoontegetrouw de volgende dag de burgemeesters van IJsselland bijeenkomen.
Rutte en De Jonge kondigden een sluiting van de horeca aan voor vier weken en een beteugeling van alcoholverkoop en samenkomsten tot maximaal drie (binnen) of vier (buiten) personen. In IJsselland daalt het aantal besmettingen licht maar volgens Snijders is een toename ”een kwestie van tijd”. Hij sprak zijn medeleven uit naar de getroffen sectoren als sport en horeca.

Coronamonitor
Rianne van den Berg schetste de stand van zaken aan de hand van de coronamonitor. De stijging is deels toe te schrijven aan de testtoename, gaf ze toe. Momenteel is 1 op de 130 mensen besmet. Vanuit het Rijk is de opgave gegeven om in december een capaciteit van 2800 testen per dag te verwerken. ”Een enorme opschalingsopgave,” zegt ze met stemverheffing. Sinds vorige week kan GGD IJsselland, samen met zes andere Nederlandse GGD-instellingen, terecht in Duitsland.
”Dwars door de samenleving zie je kleine clusters ontstaan,” vertelt ze en er wordt gekozen voor ”risicogestuurd brononderzoek”. Van de helft van alle besmettingen is de bron niet meer te achterhalen. Op de vraag hoe zinvol dat dan nog is, geeft Van den Berg aan dat het dat zeker is, voor elke persoon voor wie het bekend is.

V.l.n.r. Arjan Mengerink, commandant Brandweer Zwolle, burgemeester Peter Snijders, gemeente Zwolle, en Rianne van den Berg, directrice GGD IJsselland.

Teststraat
Eerder deze week maakten de GGD en wethouder Jan Peter van der Sluis, bekend dat Kampen een teststraat krijgt. Eindelijk, volgens sommigen (zie onderaan). Rianne van den Berg, met wie Kamper Nieuws eerder daarover sprak (zie onderaan), vertelde vanmiddag dat naast Kampen ook in Hardenberg en Raalte deze maand een teststraat opent. Daarmee zijn er zeven vaste locaties in de regio op twintig minuten rijden bereikbaar.
Testen is het mantra van de overheid en dat is niet voor niets, volgens critici, want zo ”creëren zij de benodigde coronamaatregelen”. De gebruikte PCR-test test op materiaal dat in ieder menselijk lichaam aanwezig is. De GGD is om een reactie op deze kritiek gevraagd.

Handhaving
Brandweercommandant en VRIJ-directeur Arjan Mengerink gaf tenslotte aan dat zijn mantra ”eerst waarschuwen, dan beboeten” blijft. Het aantal boetes zal stijgen, verwacht hij, door de intensivering van handhaving, met name op groepsvorming, in keten en bij de horeca. Behalve op ‘overlast’ weet hij nog niet hoe achter de voordeur te handhaven.

Zie ook:
DPG GGD IJsselland spreekt raadscommissie toe
Schrappen evenementen naar wens Veiligheidsregio

Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline terugkoppelingen
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x