Redder vrouw in sloot ontvangt medaille en getuigschrift (video)

Redder vrouw in sloot ontvangt medaille en getuigschrift (video)

Nieuws, Video 0 Comment

”Later onder de douche besefte ik eigenlijk alles pas”

Op het stadhuis heeft burgemeester Koelewijn aan Tim Waninge een bronzen medaille en getuigschrift uitgereikt van de Koninklijke Maatschappij tot Redding van Drenkelingen. In mei sprong hij een sloot in toen hij zag hoe een vrouw met haar scootmobiel te water raakte. Koelewijn vertelde trots te zijn op de Kampenaar. Waninge benadrukte dat hij het verre van alleen gedaan heeft.

Het getuigschrift , het jubileumboek van de KMRD en de bronzen medaille die Tim Waringe ontvangt.

Waninge & Wolf
Een andere omstander die uit de anonimiteit trad, was Martine Wolf. Zij verleende op zaterdag 19 mei eerste hulp aan de kant van de sloot waar Waninge belette dat de hoogbejaarde vrouw kopje onder ging. Waninge en Wolf werden in juni al gehuldigd op het stadhuis maar nu had de burgemeester nog een verrassing voor de redder in nood. Gisteren, vrijdag 14 september, reikte hij ”vanwege getoonde bijzondere verdiensten” een bronzen medaille en getuigschrift uit namens de Koninklijke Maatschappij tot Redding van Drenkelingen.
De KMRD werd in 1767 door een aantal Amsterdamse notabelen opgericht met als doel ”het wegnemen van angst voor bewusteloze drenkelingen, het stimuleren van onderzoek en het voorlichting geven over het redden van drenkelingen.” Sinds de oprichting zijn er ruim 7.500 medailles uitgereikt. Jaarlijks verdrinken er in Nederland zo’n 220 mensen en wereldwijd zijn dat er ruim 300.000. Waninge kreeg ook het jubileumboek uitgereikt dat vorig jaar uitgebracht werd met het 250-jarig jubileum.

Tim Waninge ontvangt het certificaat en de bronzen medaille van burgemeester Koelewijn.

Besef kwam later
Koelewijn roemde Waninge dat hij de ”knop omzette en actie ondernam” op het moment dat hij juist passeerde toen de 89-jarige vrouw met haar scootmobiel de sloot langs de Bovenbroeksweg nabij winkelcentrum Penningkruid inreed. Inderdaad had hij ”zijn fiets en al zijn spullen op het fietspad gegooid,” vertelde hij, “en was het water ingegaan dat niet bijzonder koud was. Eigenlijk drong het gebeuren pas thuis onder de douche tot me door.” Tim Waninge roemde de omstanders die zijn spullen verzamelden en sommigen probeerden bij de Jumbo dekens te halen. Wijkagente Jolanda van ’t Veen kwam destijds erbij en was ook gisteren aanwezig. Ze vertelde hoe een andere vrouw, Martine Wolf, met haar sjaal op de hoofdwond drukte die de vrouw had opgelopen van de bekisting, naast een zeer been.
Waninge (21) zit in het één-na-laatste jaar van de PABO en de kleindochter van het slachtoffer bleek bij hem op school te zitten. Hij heeft later nog ”heel gezellig” contact gehad met de dame in kwestie. Koelewijn wees tenslotte naar de taart om die aan te snijden en zijn gevoelens te uiten met het opschrift: trots!Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline terugkoppelingen
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x