Reevesluiscomplex officieel geopend door minister

Reevesluiscomplex officieel geopend door minister

Nieuws, Regionaal 0 Comment

Belluiding markeert einde jarenlang bouwproject en overdracht aan Rijkswaterstaat

Praktisch was de Reevesluis in het Drontermeer al gereed en in gebruik. De officiële opening is vandaag verricht door Barbara Visser, demissionair minister van Infrastructuur en Waterstaat. Onder een stralende zonnetje luidde zij een scheepsbel die gedeputeerde Bert Boerman vasthield. Visser is trots op “de belangrijke stap voor de waterveiligheid in de IJsseldelta.”

Gebied bijna klaar
De Roggebotsluis verbindt momenteel de dijkringen van Flevoland en de IJsseldelta en voorkomt hoge waterstanden op de Veluwerandmeren. Straks zorgen de zuidelijker gelegen nieuwe Reevesluis en Reevedam hiervoor. Eerst worden nog de Roggebotsluis en de dijk aan de oostzijde van het Reevediep verwijderd. In het nieuwe gebied hebben zij geen functie meer. Daarna is het gebied klaar en kunnen het nieuw aangelegde Reevediep en de Reevesluis hun werk doen voor een waterveilige IJsseldelta.

Reevesluiscomplex gereed
Een schutsluis, een spuisluis en een vispassage vormen samen het Reevesluiscomplex. Over de Reevesluis is een looppad annex fietsverbinding gelegd die in juli geopend werd (zie onderaan). Aan de oostzijde van de sluis is een kluunvoorziening over de Reevedam voor schaatsers gerealiseerd. Aan de westzijde van de sluis is een oversteekmogelijkheid over land voor kanoërs aangelegd.
De Reevesluis is een van de projecten van het IJsseldelta Programma waarin Rijk, Rijkswaterstaat, provincies Overijssel en Flevoland, gemeenten Kampen en Dronten en waterschappen Zuiderzeeland en WDODelta samenwerken.

Belluiding door minister van Infrastructuur en Waterstaat Barbara Visser en gedeputeerde Bert Boerman.

Waterveiligheid in wording
Sinds 2015 is er gewerkt aan de waterveiligheid in de regio IJsseldelta. Met de opening van het Reevediep door koning Willem-Alexander in 2019 werd de eerste fase van het IJsseldelta Programma, onderdeel van het programma Ruimte voor de Rivier, afgesloten.
Vervolgens is de tweede fase gestart, bestaande uit de Reevesluis, de Drontermeerdijk, de N307 Roggebot-Kampen en de recreatieterreinen. De eerste twee zijn gereed en tot eind 2022 wordt er nog doorgewerkt aan de laatste twee. Mogelijk worden die geopend door weer een nieuwe minister.

Zie ook:
Fietsverbinding over Reevesluis geopend (juli 2021)
Schutsluis in Drontermeer gereed – bouw spuisluis gestart (video – oktober 2019)
Eerste paal Reevesluis geslagen door minister IenW (video – februari 2018)

Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x