Regelgeving rondom begraafplaatsen wordt herzien

Regelgeving rondom begraafplaatsen wordt herzien

Gemeente, Nieuws 0 Comment

Gemeente moderniseert beleid met meerdere uitbreidingen

Diverse bepalingen in de regelgeving voor begraafplaatsen binnen gemeente Kampen worden gemoderniseerd. Het college van burgemeester en wethouders stelt de gemeenteraad voor de huidige beheersverordening uit 2004 te vervangen door een nieuwe. Tijdstippen worden verruimd, er komt ruimte voor natuurlijk begraven en op verzoek van de CU komen er ’foetusgraven’.

Verruiming
In lijn met wensen uit de samenleving wil de gemeente meer mogelijkheden bieden dan er momenteel zijn betreffende begraven. “De maatschappij is in de afgelopen 16 jaar veranderd”, aldus wethouder Jan Peter van der Sluis. “De trend rond begraven en cremeren beweegt zich richting verruiming van mogelijkheden. In deze lijn is in 2010 de Wet op de lijkbezorging al gewijzigd.”
In het nieuwe voorstel worden de tijdstippen voor begraven uitgebreid naar de namiddag en avond. Grafrechten kunnen straks worden gekocht voor minder dan twintig jaar. Een periode van tien jaar moet begraven ook voor de kleine beurs mogelijk maken.
Ook voor verlenging van grafrechten geeft de nieuwe regelgeving meer mogelijkheden. Deze geeft de rechthebbende behalve tien jaar ook de mogelijkheid tot verlenging met vijf of twintig jaar. Het onderhoud voor graven voor onbepaalde tijd is straks in één keer af te kopen.

Nieuw
De geplande mogelijkheid om graven te reserveren is nieuw. Verder komen er meer mogelijkheden op de begraafplaats voor asbestemming, zoals een nis in een aarden wal of vrijstaande siervazen. Op de begraafplaats in Kampen wordt een gedeelte ingericht voor natuurlijk begraven: niet in de gebruikelijke strakke rijen met hagen, maar minder formeel met extensief onderhouden gras, onverharde paden en inheemse heesters.
Op verzoek van de ChristenUnie (zie onderaan) komt er op de begraafplaatsen ruimte voor foetusgraven oftewel plaatsen waar voor de 24e week van de zwangerschap levenloos geboren kinderen kunnen worden begraven of herdacht. De Wet op de lijkbezorging gaat alleen in op het begraven van kinderen ouder dan deze 24 weken. Begin dit jaar heeft de gemeenteraad ingestemd met de brief van de CU aan het college.

De Joodse begraafplaats in IJsselmuiden.

Aula’s
Verder is nieuw dat de aula’s op de begraafplaatsen in Kampen en IJsselmuiden worden opgesteld voor alternatieve doeleinden, zoals exposities, herdenkingen of lezingen. Er komt geen uitstrooiveld. voor het uitstrooien van de as hebben mensen toch vaak een eigen bestemming, aldus de wethouder.
De gemeenteraad bespreekt de nieuwe beheersverordening op donderdag 8 oktober. De nieuwe regelgeving gaat vervolgens op 1 januari in. De tarieven voor begraven stijgen in het voorstel, na een aantal jaren nullijn, met 2,6%. Dat bespreekt het college op een later moment, samen met de andere tarieven van de gemeente voor 2021. Deze staan bij de bespreking van de begroting voor 2021 op de agenda van de gemeenteraad van november.

Zie ook:
Begraven doodgeboren kinderen wordt mogelijk
Zelf groenonderhoud verzorgen valt in goede aarde

Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline terugkoppelingen
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x