Onduidelijkheid over handhaving coronamaatregelen

Onduidelijkheid over handhaving coronamaatregelen

Gemeente, Nieuws, Politiek, Regionaal 0 Comment

Burgemeesters maken verschillende keuzes voor hun gemeente

Naar verluidt kunnen mensen zaterdag weer terecht in zogenaamde ”niet-essentiële winkels”, mits op afspraak. Meerdere burgemeesters hebben aangegeven niet te handhaven aanstaande zaterdag bij afwijking van deze zogenaamd versoepelde maatregelen. Veiligheidsregio IJsselland mikt bij de handhaving op verbinding.

OMT
De huidige lockdown loopt tot en met vandaag en van veel kanten wordt er druk uitgeoefend om de coronarestricties te versoepelen. Haagse bronnen melden aan de NOS dat de horeca en cultuursector gesloten zouden blijven maar scholen en contactberoepen zouden hun deuren mogen openen. Het besluit van het kabinet ligt zoals gebruikelijk in de lijn van het advies van het Outbreak Management Team (OMT). Het OMT heeft woensdag een aantal scenario’s aan het kabinet gepresenteerd dat vrijdagavond haar besluit bekend maakt.

RBT
Donderdag heeft het Regionaal Beleidsteam corona in IJsselland (RBT) vergaderd. „Uiteraard is ook gesproken over de spanningen in de samenleving en de aangekondigde actie op zaterdag,” zegt Peter Snijders, voorzitter Veiligheidsregio IJsselland (VR IJ). Diverse burgemeesters hebben aangegeven zaterdag niet te handhaven op ongeoorloofd geopende winkels. Gemeente Oude IJsselstreek in de Achterhoek meldde zich als eerste gevolgd door gemeente Valkenburg in Limburg.
VR IJ laat zich er vooralsnog niet over uit en meldt dat ”In onze regio elke gemeente vooral de verbinding zal blijven zoeken met ondernemers en inwoners. We roepen iedereen op om veilige keuzes te blijven maken.”

Scholen mogen weer fysiek onderwijs geven.

GS
Provincie Overijssel heeft in een brief aan het kabinet laten weten dat ”het voortzetten van de huidige lockdown niet langer verantwoord is”. Gedeputeerde Staten (GS) schaarde zich unaniem achter een brief met de boodschap dat het uitgangspunt ’we gaan open’ moet zijn. VR IJ heeft donderdag een brief gestuurd van gelijke strekking en daarnaast de oproep om ”meer evenwicht te brengen in het coronabeleid”.
Sander de Rouwe, burgemeester van Kampen, heeft nog niet gereageerd op de vraag hoe hij erin staat. Zijn woordvoerster verwacht dat dat in de lijn van de Veiligheidsregio zal liggen. Die laat na de RBT-vergadering weten: ”Qua handhaving hebben we ons altijd gericht op de verbinding waarbij we eerst gesprekken voeren en waarschuwen voordat we optreden. Dat zullen we ook komende dagen blijven doen.”

Zie ook:
„Gebruik je IQ, niet je QR” (november 2021)
Versoepelingen binnenstad Kampen teruggedraaid (juli 2021)
Mars voor de vrijheid in Kampen (mei 2021)

Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x