Muziektent op Nieuwe Markt wordt opgeknapt

Muziektent op Nieuwe Markt wordt opgeknapt

Geschiedenis, Nieuws 0 Comment

Samen met RCE herstelmethode en kleuren vastgesteld

Ingesloten door auto’s of marktkramen, staat op de Nieuwe Markt aan Burgelzijde een uit 1872 stammende muziektent. Optredens vinden er echter zelden plaats en daar ziet de gemeente graag verandering in. Eerst start aanstaande maandag een restauratie. In samenspraak met de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed wordt de wijze van werken bepaalt alsmede de toe te passen oude kleuren.

Onderhoud
Tijdens eerdere onderhoudswerkzaamheden is geconstateerd dat er veel houtrot aanwezig is in met name de draagconstructie van de muziekkoepel. Na onderzoek door specialisten kwam naar voren dat een totale restauratie noodzakelijk is. Voor de restauratie is subsidie aangevraagd bij de provincie Overijssel en inmiddels verleend.
Eerst zal al het houtwerk kaal gemaakt worden om alle rotte plekken en eerdere reparaties goed in beeld te krijgen. Daarna wordt bepaald welke herstelmethode per onderdeel het meest passend is. Hierbij wordt zoveel mogelijk origineel materiaal bewaard en alleen de hoogst noodzakelijke onderdelen vernieuwd. De aanwezige verlichting in het plafond en luifelrand wordt verduurzaamd door vervanging in LED.

Kleuren
Onderdeel van de restauratie en voorwaarde in de subsidietoekenning is een kleuronderzoek naar eerder toegepaste kleuren. Dit door een specialist uitgevoerde kleuronderzoek bestaat uit minutieus afkrabben van verflagen en archiefonderzoek. In overleg met RCE zijn vervolgens nieuwe (lees: de oude) kleuren vastgesteld. Deze kleuren worden toegepast onder voorbehoud van het verlenen van de vergunning die in aanvraag is.
Het harpje op de muziektent wordt teruggeplaatst. Dit is geen oorspronkelijk element van de muziektent uit 1872. Destijds werd de muziektent op de Nieuwe Markt geplaatst bij grootse feestelijkheden om de inname van Den Briel op 1 april 1572 te vieren. Inmiddels geven de marktlui aan dat de muziektent ”onlosmakelijk verbonden” is met de Nieuwe Markt hoewel ze pas tot dit inzicht kwamen na gesprekken met verantwoordelijk wethouder Holtland.

Oorspronkelijke kleuren muziektent Nieuwe Markt Kampen.
De “oorspronkelijke kleuren” van de muziektent, aldus de gemeente.

Gebruik
Albert Holtland heeft gesprekken gevoerd met onder andere de directeur van de Stadsgehoorzaal en marktlieden om de muziektent meer te gebruiken. „Eventuele gebruikersvriendelijkere wensen zouden nu meegenomen kunnen worden bij de werkzaamheden,” aldus Holtland, „maar de gedachten over een bredere toepassing staan los van het huidige werk.” Over een vriendelijkere (autoluwe en/of groenere) Nieuwe Markt wordt niet gesproken.
Van maandag 23 augustus tot uiterlijk maandag 1 november vindt de restauratieklus plaats. Steigers rondom de muziektent zullen met hekken worden afgezet en dit zal ten koste gaan van enkele parkeerplaatsen. Daarna kan het ontwerp van stadsarchitect Nicolaas Plomp (1782-1852) weer jaren mee.

Zie ook:
Organisatie maandagmarkt blijft bij gemeente (2019)
Ook gezonde mensen zeggen ontmoetingen af (2020)
Nieuwe Markt veroverd door motoren (2016)

Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x
()
x