Restauratie schilderingen Kamper station is aanstaande
Geschiedenis, Nieuws 10 november 2021, 1 CommentUniek project met Cibapstudenten is vandaag afgetrapt
„Een unieke situatie”, zo omschrijft Léonie Bosselaar het project. De woordvoerster van de NS zinspeelt op het project dat volgende week van start gaat in het oude treinstation van Kampen. Ze vraagt de aanwezige bestuurders ieder hun zegje te doen over de restauratie van de schilderingen die Cibapstudenten volgende week beginnen. Vandaag mochten de studenten over een rode loper naar de oude kiosk lopen die als werkplaats zal dienen. Het monumentale stationsgebouw belooft in oude glorie hersteld te worden.
Cibap
Zestig studenten van Cibap Vakschool voor vormgeving zullen les krijgen in het monument aan het eind van het Kamper lijntje. De studenten volgen de opleiding Specialist Schilder en gaan onder begeleiding van restaurateur Bert Jonker onderzoek doen naar de oorspronkelijke schilderingen in het stationsgebouw. Drie dagen in de week krijgen de leerlingen straks les in de oude kiosk.
„Dit gaat stapsgewijs,” vertelt Bart Schouten, lid van het College van Bestuur bij Cibap (tweede van links op de foto). „Eerst wordt gekeken wat er aan schilderwerken op de muur zit onder de laag kalk. Vervolgens vindt kleur historisch onderzoek plaats en als laatste worden de muurschilderingen gerestaureerd of gereconstrueerd.”
Geschiedenis
„Dit project is voor onze studenten een unieke kans,” aldus Schouten die graag projecten heeft met een link naar de realiteit. Stationsmanager Quirine Boeren wil graag weten wat er achter die schilderwerken zit: „Het pand heeft zoveel geschiedenis. Het is zonde dat er zo’n mooi stukje historie verborgen zit.”
Die schilderingen zitten nu nog verstopt onder een laag kalk, zo vertelde Martijn Sollie eerder al bij de opening van Perron 1 (zie onderaan). Zelfs Kasper Haar, kenner van het eerste uur die al twee glossy’s heeft uitgebracht over het Kamper lijntje (zie onderaan), heeft niet alles kunnen achterhalen, noch oorspronkelijke foto’s.
Belang
„Het station is een belangrijke plek,” zegt Maarten Haverkamp, regiodirecteur NS Noord-Oost (tweede van rechts op de foto), „als belangrijke schakel in hun reis voor miljoenen menen maar ook als belangrijk onderdeel van een stad en dorp en een plek voor ontmoeting.” Hij vervolgt: „NS en ProRail zijn samen verantwoordelijk voor de stations in Nederland en willen dit levendige en betekenisvolle plekken laten zijn.” Het belang dat hij hecht aan de samenwerking met gemeenten, sociale ondernemers en andere maatschappelijke partners om extra maatschappelijke functies aan het station toe te voegen, onderstreept hij met zijn aanwezigheid.
Treinblok
Wethouder Albert Holtland haakte met een anekdote in op het aan treinreizen onlosmakelijke tijdsaspect. Aan de studenten deelde hij een notitieblok uit met een voorzijde als een treinstaat. Hij is trots dat ”Kampen het eerste station is waar studenten echt les gaan krijgen. Wat ze leren, kunnen ze gelijk in praktijk brengen.“ De voor menige kunsthistoricus onvergeeflijke fout van het wegkalken van de schilderingen wordt hersteld.
Het oorspronkelijke (kleinere) stationsgebouw uit 1865 werd in 1911 vervangen door het huidige stationsgebouw, geopend in 1912 en stond nu ruim twintig jaar leeg. De afgelopen jaren kreeg het al meer invulling met een kunstenaarsatelier op de eerste verdieping en een nieuwe kiosk aan het spoor. De Cibapstudenten gaan vanaf volgende week hun bijdrage leveren aan herstel van een klein beetje oude glorie.
Zie ook:
• Perron 1 biedt weer verse koffie op treinstation
• Tweede glossy over Kamperlijntje voltooit 25 jaar onderzoek
Wat mooi en leuk! ‘Trots’ op deze 2 bijzondere steden…
#hanzestadKampen #hanzestadDeventer