Toren Bovenkerk vereist grondiger restauratie dan verwacht

Toren Bovenkerk vereist grondiger restauratie dan verwacht

Gemeente, Nieuws 0 Comment

Slechte staat van onderhoud vraagt meer tijd en kosten stijgen tot 1,4 miljoen Euro

De toren van de Bovenkerk, in eigendom van gemeente Kampen, is al langer een zorgenkindje. De grote klokken mogen al vier jaar niet geluid worden om verder scheefzakken door de trillingen te voorkomen. In juni werden alle klokken het zwijgen opgelegd voor een grondige restauratie. Nader onderzoek heeft uitgewezen dat met name het tufsteen ingrijpender is aangetast dan vanaf de grond werd ingeschat. De langere restauratieperiode loopt onder andere in de papieren door de dure steigers die naar verwachting tot april blijven staan.

Verleden
In de jaren negentig is de toren voor het laatst compleet in de steigers gezet. Na restauratie is het gebruikelijk dat een monument er weer dertig tot veertig jaar tegenaan kan. De laatste restauratie blijkt echter minder duurzaam dan gepland, zo laat de gemeente weten: ”Destijds is alleen de hoogst noodzakelijke tufsteen vervangen en op meerdere plaatsen is geschild in plaats van vervangen. Schillen is het gedeeltelijk afkappen van de tufsteen, zodat oppervlakkige beschadigingen en verweringen worden verwijderd. Binnen het huidige meerwerk wordt tufsteen vervangen waar dat nodig is.”
Bij een eerste onderzoek eerder dit jaar bleek dat zowel de fundering als het gevelwerk hersteld moeten worden. Half mei is dat gestart voor de fundering en is de toren in de steigers gezet. Inmiddels is de fundering hersteld en zijn maatregelen getroffen om verdere verzakking te voorkomen.

Veel tufsteen in de toren van de Bovenkerk dient vervangen te worden.

Subsidie
Het compleet in de steigers zetten is duur en ingrijpend. Alleen al de steigerhuur kost €1500 per week, zo meldt de Persgroep. Pas toen de toren in oktober geheel in de steigers tond, kon een gedetailleerde inspectie worden uitgevoerd. De eerste globale inspectie had vanaf de grond plaats gevonden. De provinciale subsidie die daarop is aangevraagd, blijkt nu ontoereikend maar inmiddels is daar het subsidieplafond bereikt. Een nieuwe aanvraag in 2019 voor hetzelfde project is niet toegestaan.
De gemeente heeft nu een beroep gedaan op een aanvullende subsidieregeling bij het ministerie van OCW voor instandhpouding van grote monumenten. Of de gemeente Kampen hiergvoor in aanmerking komt, en voor welk bedrag, wordt pas in 2019 duidelijk. Daarnaast zijn provincie en Rijk gevraagd de mogelijkheden voor extra subsidie te onderzoeken.

Gemeenteraad
In stilte heeft wethouder Holtland de gemeenteraad geïnformeerd en een extra bedrag van 1,2 miljoen Euro gevraagd. De gemeenteraad is akkoord gegaan met dit bedrag dat bovenop het aanvankelijk begrote bedrag van 285.000 Euro komt, zo becijfert de Persgroep.
Bij de nadere inspectie waren natuursteenspecialisten betrokken en deskundigen van Monumentenzorg. Vooral het natuursteen (tufsteen) in de gevels bleek veel slechter dan in eerste instantie was opgenomen.
Door de uitbreiding van de restauratiewerkzaamheden duurt de periode dat er gewerkt wordt langer. De planning is nu dat de restauratiewerkzaamheden in april 2020 worden afgerond. De toekomst zal uitwijzen of de toren van de Bovenkerk er nu wel weer een generatie tegenaan kan.

De toren van de Bovenkerk staat geheel in de steigers.

Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x