Gedreven Kamper politica Rie Woning overleden

Gedreven Kamper politica Rie Woning overleden

Nieuws, Politiek 0 Comment

Voormalig raadslid wordt omschreven als ”strijdbaar en onverzettelijk”

Voormalig actievoerster en raadslid Rie Woning is donderdag 9 januari overleden in de leeftijd van 84 jaar. In 2014 verliet ze de GBK-fractie en de gemeenteraad. In 1986 was ze in de raad gekomen voor de PvdA. Na acties tegen sluiting van het ziekenhuis ging ze over naar de ’Verontruste Burgers’. Journalist Huib Strengers kijkt terug op haar loopbaan.

Theo Piederiet
Als Rie Woning bij mooi weer op een terrasje zat in de Oudestraat en ze nodigde je uit voor een kopje koffie, ging het vrijwel altijd over één ding: haar frustratie dat PvdA-partijgenoot Theo Piederiet haar de kans op het fractievoorzitterschap, en mogelijk het wethouderschap, heeft ontnomen. In niet mis te verstane taal verfoeide ze Piederiet tot het laatste moment.
Rie Woning kwam in april 1986 in de raad voor de Partij van de Arbeid en werd in 1990 opnieuw gekozen. In 1986 steunde ze Piederiet niet om fractievoorzitter te worden. “Dat heeft hij mij nooit vergeven”. Het kwam inderdaad nooit meer goed tussen het tweetal.

Eigen plaats
Ook in de fractie nam ze een eigen ’plaats’ in. Ze keerde de PvdA de rug toe omdat het kabinet Kok de WAO wilde aanpassen. Maar de ware reden licht toch meer bij haar frustraties in de eigen fractie en bij Theo Piederiet in het bijzonder.
In 1986 raakte het toenmalig Stadsziekenhuis in ernstige problemen. Gedwongen fusiebesprekingen luidden het begin van het einde in. Uiteindelijk sloot het ziekenhuis in november 1994.

Politiek geritsel
Rie Woning keert in 1998 terug in de raad bij de partij ’Verontruste Burgers’, die eerder als stichting zich verzet had tegen sluiting van het Kamper Ziekenhuis. Toen dat onafwendbaar bleek, en ook onderhandelingen met andere ziekenhuizen strandde, werd een polikliniek beloofd.
Maar het duurde en het duurde en volgens Woning werden de stichting en de inwoners van Kampen met een kluitje in het riet gestuurd. ”Politiek geritsel, het is telkens uitstel, totdat er afstel komt”, zei ze daarover in een interview met De Volkskrant. Uiteindelijk opende de polikliniek in september 1997.

Rie Woning bij de boekpresentatie

Einde raadslidmaatschap
Door haar optreden en inzet voor de poli, was ze voor veel Kampers een politica die naar het geluid van de inwoners luisterde. Bij de verkiezingen werd ze telkens met voorkeursstemmen gekozen. In 2014 zette ze een streep onder haar politieke loopbaan.
Lichamelijk zat het niet mee. Ze leende haar naam nog wel aan de partij Kampen Sociaal die haar voor de verkiezingen op de vijftiende plek plaatste als lijstduwer. Bij haar vertrek uit de raad werd Woning koninklijk onderscheiden als Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Klontjes karnemelk
Op veertien november vorig jaar was Woning, ondanks haar gezondheidsproblemen heel fit, aanwezig bij de presentatie van het kook- annex verhalenboek ’Verhalen om te smullen’ in Margaretha. In het boek staat haar recept voor oliebollen met aangezuurde melk. Die had ze opgehaald bij ERF-1 op Kampereiland, omdat ze altijd ”wat had met het Kampereiland”.
Over haar recept merkte Woning op: ”Wij kregen vroeger alleen maar boter in het weekeinde en mensen houden tegenwoordig niet meer van klontjes in de karnemelk”, en voegde daar grinnikend aan toe: ”Snap jij dat nu?”

Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x
()
x