Aandacht voor rietmoeras in Oudestraat

Aandacht voor rietmoeras in Oudestraat

Nieuws 0 Comment

Etalages lege winkels vertellen over rietplantproject Ruimte voor de Rivier


Het leefgebied van rietvogels in de IJsseldelta heeft een impuls gekregen met de aanleg van een groot rietmoeras. Het gebied is gesloten voor publiek maar om toch het verhaal erachter te vertellen, zijn daarvoor twee etalages in de Oudestraat ingericht. Twee plekken in de Stadskazerne vestigen hierop tevens de aandacht. De basisschoolleerlingen, die hieraan meegewerkt hebben, mochten vrijdag 24 maart de resultaten komen bekijken samen met gedeputeerde Bert Boerman.

Grote Karekiet
In de etalages van de leegstaande winkelpanden aan de Oudestraat 151 en 159 zijn silhouetten van vogels gehangen en zijn informatiepanelen geplaatst over het project Ruimte voor de Rivier IJsseldelta. Studenten van het Cibap Business in Zwolle hebben het ontwerp gemaakt en leerlingen van basisschool De Fontein en van de Dr. Schaepmanschool in Kampen hebben de vogels (silhouetten) gemaakt. De kinderen zijn op school voorgelicht door Rebecca van Ommen die ook aanwezig was afgelopen vrijdag, evenals vertegenwoordigers van MarketingOost en Natuur en Milieu Overijssel. Deze laatste organisatie heeft zorg gedragen voor de uitvoering. In de Stadskazerne is een grote karekiet geplaatst en zijn er vogels opgehangen.

Gekunstelde karakiet in de Stadskazerne.

Rietland
De grote karekiet en de roerdomp zijn moerasvogels die het zwaar hebben in Nederland. De aandacht voor natuurontwikkeling binnen Ruimte voor de Rivier sluit aan op een reddingsplan van Vogelbescherming Nederland (zie onderaan). Tijdens Rietplant Expedities hebben zo’n zeventig Kamper kinderen en volwassenen meegeholpen met de aanplant van riet en uitleg gekregen over de specifieke flora en fauna in het gebied. De werkzaamheden zijn in juli vorig jaar afgerond en toen is het gebied gesloten om verstoring van de vogels in het rietmoeras te voorkomen. Straks is het wel mogelijk om vanaf de dijken van het Reevediep, die nu volop in aanleg zijn, het gebied wandelend of fietsend te verkennen. Ook komt er op termijn een vogelobservatiepunt.

Gekunstelde vogels in de Stadskazerne.

Betrokkenheid
De volwassenen van straks worden volop betrokken bij de, in het grote project van RvdR IJsseldelta geïntegreerde, natuurontwikkeling. Vorig jaar zijn er kinderen op expeditie geweest in de uiterwaarden en nu hadden groep 7 van de Schaepmanschool en groep 8 van de Fonteinschool zich aangemeld. Gedeputeerde Boerman vergeleek zijn functie met die van een wethouder naast de burgemeester om zijn baan uit te leggen aan de kinderen en diegene die kon vertellen hoe groot een hectare is, mocht het laatste silhouet in de etalage plaatsen. De maker daarvan was helaas ziek. Ruim veertig hectare rietmoeras is er in 2014 en 2016 aangelegd, tussen de Buitendijksweg en het Drontermeer. Met een drone worden nog foto’s en filmbeelden gemaakt. Vanuit het project wil men zo het nieuwe rietland, de rietvogels en de mensen in de stad dichter bij elkaar brengen, hetgeen ook het idee achter de etalages is: De natuur wordt naar de stad gehaald.

Gekunstelde vogels in de Rietmoerasetalage.

Lees meer:
Beschermingsplan Moerasvogels (Vogelbescherming)
Vogels profiteren van aanleg nieuw rietmoeras (Ruimte voor de Rivier)

Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x