”Rietvelduitstraling prachtig bij gebruik school voor kunstateliers”

”Rietvelduitstraling prachtig bij gebruik school voor kunstateliers”

Kunst & Cultuur, Nieuws 0 Comment

CareX ziet volop gebruiksmogelijkheden voor leeg pand in IJsselmuiden


Ruud Bremmer loopt enthousiast door het gebouw in IJsselmuiden dat hij een nieuw, tijdelijk, gebruik geeft: ”De strakke lijnen en primaire kleuren van deze leegstaande school in IJsselmuiden passen mooi bij een gebruik van het gebouw door kunstenaars.” Bremmer is werkzaam voor CareX, aan welke organisatie gemeente Kampen de verlaten school aan de Zandbergenstraat 2 in bruikleen geeft. Het kooklokaal kan direct gebruikt worden door bijvoorbeeld een sociaal initatief als eeTze en er zou een beheerder inpandig kunnen wonen.

Mogelijkheden te over
Er verhuizen al kunstenaars, zoals Douwe Buwalda, naar het recent door het Ichthus College verlaten schoolgebouw. Vorige week leidde Bremmer enkele vertegenwoordigers rond van sociale initiatieven als eeTze en Koffie Puur, die interesse hebben om in het gebouw te trekken onder de noemer ’Sterk IJsselmuiden’. Ook Stichting Welzijn is vertegenwoordigd maar verder wil Bremmer geen namen noemen. Het kooklokaal zou vanzelfsprekend uitkomst bieden aan eeTze (zie onderaan), het kookinitiatief dat aan de Burgemeester van Engelenweg uit haar jasje groeit.
In de enorme aula zou Buwalda bijna een project kunnen starten zoals zijn ’Scheepje op houten golven’ tijdens de Hanzedagen (zie onderaan). Door de situering van de ruimtes zouden de kunstenaars makkelijk onderling contact hebben en de grote ramen geven veel daglicht door. Tegelijk zouden andere groepen afgescheiden actief kunnen zijn en één hoek van het gebouw kan snel omgebouwd worden tot verblijfruimte voor een beheerder.

Het voormalige schoolgebouw aan de Zandbergsraat zou een Rietveldachtige uitstraling hebben.

Volkshuisvester voor tijdelijkheid
Ruud Bremmer schetst de insteek van CareX, een BV zonder winstoogmerk. De organisatie streeft naar invulling op tijdelijke basis van leegstaande panden en wil ”plekken creëren waar mensen hun ding kunnen doen.” Bremmer vergelijkt CareX met een volkshuisvester die de kosten zo laag mogelijk wil houden. Er wordt een bruikleentarief in rekening gebracht dat hoofdzakelijk wordt bepaald door de kosten van gas, water en licht. De lastige inschatting daarvan veroorzaakte de vertraging waardoor de huurders nog maar pas op de hoogte zijn van de prijzen. Als groot verschil met antikraak noemt Bremmer het feit dat ”antikraak” leegstand in stand houdt.
Gemeente Kampen streeft niet naar reguliere verhuur van panden die ze afstoot maar naar een invulling met ”maatschappelijk nut” tot het pand verkocht of gesloopt wordt. Voor die wens op het stadhuis is al op 24 mei jl. een raamovereenkomst met CareX gesloten, ver voordat STAKK kennis nam van de plannen voor sloop aan de Ebbingestraat (zie onderaan). Doorverhuren van CareX via STAKK aan huurders is niet toegestaan. De potentiële ”sociale huurders” hebben nu het gebouw gezien en kunnen hun plannen tot een ’Sterk IJsselmuiden’ verder vorm gaan geven.

Het kooklokaal van de voormalige school aan de Zandbergstraat 2.

Vrijstaat » goede uitstraling
In de adviesnota van B&W wordt gesproken over ”geen vrijstaat voor kunstenaars” en dat riep in een eerder artikel reacties op bij lezers. De gemeente laat weten dat de phrase in de context gelezen moet worden, te weten de voorwaarde in de bruikleenovereenkomst dat ”CareX zorg draagt voor het omliggende terrein en behoud van een goede uitstraling”. De buurt heeft positief gereageerd op de plannen voor het leegstaande schoolgebouw. Af en toe loopt er iemand binnen uit de buurt of een vroegere leerling om herinneringen op te halen.
Bremmer is positief over zijn contact met de Kamper ambtenaren. Hij ervaart ”betrokkenheid en bereidwilligheid naar de kunstenaars toe” in navolging van de eerdere nadruk die het College van B&W legt op haar goede contact met het STAKK. Die wil de zaak ook niet onnodig opblazen. Bremmer sluit het interview af met een zinsnede die een ware verkoper niet zou misstaan: ”CareX wil gemeenten ontzorgen met hun leegstand.”

De grote aula van de voormalige school aan de Zandbergstraat 2.

Zie ook:
STAKK betreurt handelwijze gemeente
Sloop en verkoop leegstaande school 1e Ebbingestraat 10-11
Scheepje op houten golven bereikt bestemming (video)
Samen gezellig en kosteloos eten bij eeTze

Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x