Rioolzand wordt herverwerkt in baksteen en asfalt

Rioolzand wordt herverwerkt in baksteen en asfalt

Nieuws, Zakelijk 0 Comment

WDODelta sluit nieuwe samenwerking met Zandrecycling Nederland

Zand dat terecht komt op de rioolwaterzuiveringsinstallaties, krijgt een herbestemming via een nieuwe route. Twee jaar geleden ging het waterschap een samenwerking aan met AquaMineralis voor hergebruik van het rioolzand in cement en baksteen. Vanaf deze maand wordt een groot deel rechtstreeks via Zandrecycling Nederland hergebruikt in de wegenbouw onder het asfalt.

AquaMineralis
Waterschap Drents Overijsselse Delta ging precies twee jaar geleden samenwerken met AquaMineralis, een samenwerkingsverband van elf drinkwaterbedrijven, dat dit jaar haar 25-jarig jubileum van vorig jaar viert. Zij had een afspraak met Zandrecycling Nederland, dat het rioolzand kan schoonmaken. Aan de hand van monsters bepaalt men zowel de mix van het zand als het type en de grootte van de korrel. Met die informatie bepaalt men vervolgens de vervuilingsgraad.
Het waterschap hoopte met de samenwerking jaarlijks zo’n 670 ton zand terug te winnen. Het hergebruik moest 10.000 euro aan besparingen opleveren aan verwerkings- en afvoerkosten. WDODelta was het eerste waterschap waarmee AquaMineralis concrete afspraken maakte. Daarna volgden de vijftien andere waterschappen. Tot die tijd werd het rioolzand nog gestort of bijvoorbeeld gebruikt als fundering van wegen.

Afalt waarin rioolzand uit de rioolwaterzuiveringsinstallatie opnieuw is verwerkt.

Zandrecycling
Tijdens de samenwerking met AquaMineralis verzorgde SUEZ voor hen het transport. en Zandrecycling Nederland verwerkte het rioolzand. Zandrecycling Nederland wil het ‘rioolzand’ blijven verwerken voor het waterschap. Deze directe samenwerking betekent wel dat het waterschap zelf het transport moet verzorgen. Hiervoor kunnen ze terecht bij een binnen het waterschap bekende transporteur: Jan Bakker B.V. uit Hattemerbroek.
De rioolwaterzuiveringen ontvangen naast afvalwater en regenwater ook een hoop afval en zand. Bij de zuiveringen staan zogenaamde ‘zandvangers’. Deze vangen tonnen met zand op voordat het zuiveringsproces start. Met het geven van een herbestemming van het zand levert het waterschap een bijdrage aan de circulaire economie en vermindert het verwerkings- en afvoerkosten.
De nieuwe samenwerking voor het transport van de RWZI naar Wolvega wordt jaarlijks geëvalueerd en bij tevredenheid met een jaar verlengd.

Zie ook:
Maaien dijken gegund aan Van der Weerd Grafhorst
Stuwen en gemalen verwerken vele regen

Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline terugkoppelingen
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x