Oprichters ’De Groene Brunneper’ nemen afscheid en vertrekken

Oprichters ’De Groene Brunneper’ nemen afscheid en vertrekken

Kamper Kracht, Natuur, Nieuws 2 Comments

Robert en Lotte de Reu dragen ’hun’ voedselpark over aan nieuwe beheerders

De vervallen boomgaard in een overwoekerde grasvlakte in het noorden van Brunnepe is niet meer. Dankzij Robert en Lotte de Reu. Samen met vrijwilligers en gemeente toverden zij drie jaar geleden het gebied om in een groene oase om van te smullen. Letterlijk. Oftewel een voedselpark. Noodgedwongen moet het stel verhuizen. Voor het beheer zijn drie personen op het oog als opvolgers.

Bewonersinitiatief
Als bewoners van de aangrenzende Geert van Woustraat, namen Robert en Lotte in 2018 het initiatief om een natuurlijke bestemming te geven aan de ’Groene Long’ van Brunnepe. Vol verve presenteerde Robert een plan aan de gemeente (zie onderaan) die daar positief op reageerden. De samenwerking met gemeente en vrijwilligers verliep zo goed, dat een jaar later het voedselpark, omgedoopt tot ’De Groene Brunneper’, kon worden geopend.
Daarmee kreeg Brunnepe het eerste voedselpark van Kampen hoewel het voedselpark in het Groene Hart al snel volgde en inmiddels ook volop groeit en bloeit (zie onderaan).

Robert de Reu plukt kruiden voor de thee.

Wortels
Ofschoon Robert de samenwerking met de gemeente altijd heeft geprezen, heeft hij er wel eigen geld en tijd in De Groene Brunneper moeten stoppen. Het voedselpark krijgt geen subsidie en de beheerdersfunctie kon niet omgezet worden in een participatiebaan of wat dan ook. Aan het werk komen bij de gemeente ofzo lukte Robert hier ook niet. Wel bij de gemeente Middelburg. Dat sluit bovendien aan op zijn wortels.

De familie van Robert komt uit Zeeland waar derhalve ook zijn thuis en jeugd ligt, hoewel hij zelf strikt genomen in Utrecht is geboren en in Zwolle getogen. Samen met Lotte had hij al afgesproken om ooit naar Zeeland te verkassen en nu dwingt de noodzaak tot betaald werk daartoe.

Robert en Lotte de Reu en hun kinderen in Voedselpark 'De Groene Brunneper'.

Initiatiefrijk
Inmiddels hebben Robert en Lotte drie kinderen gekregen, Nova (5jr), Si (3jr) en Marie-Kathare (4mnd). Maar het eerstgeboren kindje was het voedselpark. „Het is een dubbel gevoel om je kindje achter te moeten laten,” vertelt Robert tegen Kamper Nieuws, „maar anderzijds is het ook heel mooi als je iets kunt (door)geven.”
Er komen veel kinderen in het voedselpark, onder andere van dag- en jeugdopvang, want de educatieve functie is één van de vele facetten die in de ‘’groene long’ van Brunnepe zijn gerijpt. Zo zijn er ook oude boomrassen gepland en heeft de zeisbrigade naar hartenlust mogen maaien in het park. De groene Brunneper verkeert in een ”overgangsfase” aldus Robert. Aan de nieuwe beheerders de uitdaging om dit verder te brengen. Om Kampen en Brunnepe terug naar de natuur te leiden.

Zie ook:
De Groene Brunneper presenteert plan aan gemeente (2018)
Vanaf heden heeft Brunnepe haar eigen Voedselpark (2019 – video)
Parallel aan Voedselbos in Kampen komt Voedselpark in Brunnepe (2018)
De Groene Brunneper herstelt Belter Bongerd in ere (2019)

Subscribe
Abonneren op
guest
2 Reacties
oudste
nieuwste meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Ali Jonker, Steenovensdijk nr 5

Goed gedaan Robert en Lotte! Bedankt! Veel geluk gewenst, samen met jullie kinderen, op jullie nieuwe bestemming in Zeeland.

Annelies

Prachtig gebied, met veel liefde opgebouwd, mooie mensen, het ga jullie goed in Zeeland!

Back to Top

2
0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x