Gratis roeien met het bootje van Bart

Gratis roeien met het bootje van Bart

Nieuws, Sport 0 Comment

Initiatief Buitenhaven en Houkema voor watersportpromotie

Het bestuur van de Buitenhaven en Hans Houkema hebben de handen ineen geslagen ter promotie van de watersportrecreatie. Zij stellen een onopvallend bijzonder roeibootje ter beschikking om mee te gaan roeien. Het scheepje is gebouwd door ”puntertovenaar” Bart Toeter en opvallend stabiel. Een telefoontje naar, en een eerste vaartest door, Houkema is voldoende om gratis met het bootje het water op te gaan.

Roeien
”Hij of zij die op een mooie windstille dag denkt ’ik zou best even een uurtje willen roeien’, hoeft maar een telefoontje te plegen naar Hans Houkema (06-25371161) en naar de Buitenhaven te fietsen.” Zo begint de introductie op de gebruiksaanwijzing die in het bootje ligt. Als het bootje beschikbaar is en Hans weet dat je kan roeien, mag je het een uurtje lenen. Voor niets, om zo de watersport te promoten. Aldus heeft het bestuur van de Buitenhaven besloten, die ook een gratis ligplaats ter beschikking heeft gesteld.
De Buitenhaven ligt aan de kop van de Noordweg en aan de grens met Brunnepe, direct aan de IJssel. Zo maar op die drukke rivier gaan varen, is onverantwoord en daarom vaart Hans de eerste keer mee. Zelf is hij te pas en te onpas al roeiende op de rivier te vinden. Tips voor de veiligheid en een comfortabel roeien staan ook op de gebruiksaanwijzing.

Marijn Boerma feliciteert Els Pap, de eerste “vriendin van het bootje van Bart”.

Stabiel
Het bootje van Bart is een bijzonder stabiel overnaads gebouwd houten bootje, met een uitgekiende belijning. Het is een eigen creatie van de in 2016 overleden Kamper puntertovenaar Bart Toeter, die ermee zelf de laatste jaren van zijn leven het water opging om te varen en te vissen. Toeter bouwde de snelste eikenhouten zeilpunters en won daarmee vaak het Gait L. Berkrondje Kampereiland. Bij de punterrace rond het Kampereiland won Marijn Boersma de zilveren paling voor zijn roeiltalent. Op de foto feliciteert hij Els Pap, de eerste ”vriendin van het bootje van Bart”.
Els Pap is de kleindochter van Evert Pap, de visser uit Wilsum die in 1922 met zijn roeiboot de laatste steur uit de IJssel heeft gevangen. „Dat roeien zit nog in de genen”, zegt Els, „alleen hebben we geen roeiboot.” Daarin hebben de Buitenhaven en Houkema nu voorzien waarmee Els bijvoorbeeld op de koffie kan bij de Kratse.

Zie ook:
Bijzondere boten in Buitenhaven (video)
De Kratse heet mensen welkom op ”zijn” eiland

Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x