Vrouwen in de schijnwerpers tijdens Romeinenweek

Vrouwen in de schijnwerpers tijdens Romeinenweek

Geschiedenis, Nieuws 0 Comment

cultuurZIEN organiseert tochten langs Romeinse sporen

Waar zijn de vrouwen? In ons mannelijk gekleurde verleden zijn die vaak minder zichtbaar. Zo ook in de Romeinse tijd. De Nationale Romeinenweek, die gisteren startte, geeft tegengas en stelt de Romeinse vrouw centraal. In Kampen sluit cultuurZIEN bij het thema aan met een wandeling en een gratis speurtocht: ’Vrouwen langs de IJssel’

Geschiedenis
De Romeinse tijd heeft onmiskenbaar zijn sporen achter gelaten in de Lage Landen. Veel archeologische vondsten zijn daarvan het bewijs. Ook over vrouwen in de Romeinse tijd – van keizersvrouwen tot gewone vrouwen. In de zesde editie van de Nationale Romeinenweek worden zij centraal gesteld. Van 4 tot en met 12 mei vinden er in het hele land activiteiten plaats voor jong en oud rond de geschiedenis van de Romeinse tijd in Nederland.
cultuurZIEN heeft voor de liefhebber een special over de Romeinenweek. In samenwerking met het Historisch Nieuwsblad worden onder de titel ”Ontdek de Romeinen” verhalen geschetst van geëerde vrouwen tot slavinnen en van treurende moeders tot bazinnen op de boerderij.

Stenen muurplateau

IJssel
In Nederland zijn Nijmegen en Maastricht bekende voormalige Romeinse vestingen. Kampen is na de Romeinse tijd ontstaan maar toch zijn er ook Romeinse sporen langs de IJssel te vinden. Tot en met 12 mei biedt cultuurZIEN een gratis speurtocht aan. Deze is hier te downloaden en op eigen gelegenheid te lopen. De speurtocht ’Romeinen aan de IJssel’ heeft als start- en eindpunt het Oude Raadhuisplein.
Zondag 5 mei kan deze tocht als stadswandeling gelopen worden met cultuurZIEN. Om 14u00 start Carin Koopman op de Botermarkt. De rondleiding duurt ongeveer anderhalf uur en de deelnamekosten bedragen €7, 50 per persoon.

Vrouwen
In het laatste weekend van de Romeinenweek organiseert cultuurZIEN de stadswandeling ’Vrouwen in Beeld’. Dan vertelt Koopman over vrouwen in Kampen vanaf de Romeinse tijd tot de 20e eeuw. Als afsluiting wordt een bezoek gebracht aan de Schepenzaal in het Oude Raadhuis.
Deze stadswandeling op zaterdag 11 en zondag 12 mei start om 14u00 in de Hof van Breda aan de Marktsteeg. Dit duurt ook ongeveer anderhalf uur en de kosten bedragen €7,50 p.p. voor de wandeling en €8,50 p.p. voor de toegang tot het Stedelijk Museum. Al is de Romeinse tijd ver voor de Kamper tijd, de vele (classicistische) sporen zullen menigeen verrassen.

Buste van een Romeinse vrouw.

Een willekeurige greep uit eerdere activiteiten van cultuurZIEN:
Kamper vrouwen en studenten in opstand
Volop paarden in Kampen (video)

Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x