Leid jezelf rond op Kampereiland met digitale presentatie

Leid jezelf rond op Kampereiland met digitale presentatie

Achtergrond, Kunst & Cultuur, Natuur, Nieuws 0 Comment

Tentoonstelling over geschiedenis en bezienswaardigheden online en offline beschikbaar

Onder de titel ’Sinds 1363….’ is een rondleiding over Kampereiland beschikbaar om vanuit de luie stoel te bekijken of actief per fiets of benenwagen. De ’Cultuurhistorische Tentoonstelling Kampereiland’ is als gift aangeboden door de Stadserven. De tentoonstelling is in 2013 gerealiseerd ter gelegenheid van het feit dat Kampereiland 650 jaar eerder aan Kampen geschonken werd. Oftewel in 1363….

De tentoonstelling in de vorm van een website en een ebook werd vorige week door Stadservendirecteur Jan Luijendijk overhandigd aan Miny Pelleboer van de Vereniging Streekbelangen Kampereiland (VSK). Gemeente Kampen droeg in 2007 het bezit en het beheer van de Kampereilanden over aan de Stadserven. De eigenaar en verpachter heeft de tentoonstelling uit 2013 geactualiseerd en laten digitaliseren.

Virtuele kaart
Als we straks na de coronacrisis onze huizen weer mogen verlaten, kun je met de fiets of met de wandelschoenen een historisch rondje Kampereiland maken. Met de virtuele kaart kun je op een icoontje klikken bij de plek waar je je bevindt en dan verschijnt een ”rijkdom aan informatie” op het scherm van je telefoon of tablet. Zo ontsluit je een analoog verleden op digitale wijze.
Tot die tijd kun je de tentoonstelling downloaden om thuis op PC of laptop te bekijken. Je kunt in het ebook door thema’s bladeren of op een kaart alle bijzondere plekken en bezienswaardigheden zien en aanklikken voor meer informatie. Er wordt uitleg gegeven in tekst (verhalen over de nijverheid) en beeld (foto’s uit heden en verleden van bijvoorbeeld overstromingen).

Rijke geschiedenis
Het rondje Kampereiland toont bijzondere, historische aspecten en bezienswaardigheden en voert door een rijke geschiedenis van Koninklijke nijverheid, historische erven, verloren IJsselgangen en woest overstromingsgeweld. Voor dit laatste heeft er een KEI-brigade bestaan die vorig jaar is opgeheven na versterking van de dijken (zie onderaan).
Kampereiland komt regelmatig in het nieuws zoals met de nieuwe schoolbibliotheek of de gewonnen Clubkascheque van de Rabobank (zie onderaan). Oude landkaarten en een uitleg over de vier historische boerderijtypes in het gebied plaatsen het eiland van nu in het perspectief van een veelbewogen verleden. Een verleden van welgeteld 657 jaar nadat bisschop Jan Van Arkel de Kampereilanden aan de stad Kampen schonk.

Het Kleemanspontje om vanuit de Mandjeswaard over te steken.

Zie ook:
Sinds 1363…. (presentatie)
Dijken Kampereilanden versterkt
Verenigingen Kampereiland boeren goed
Volwaardige schoolbibliotheek

Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline terugkoppelingen
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x