Rosalijn volgt Fiene op als jeugdburgemeester van Kampen

Rosalijn volgt Fiene op als jeugdburgemeester van Kampen

Gemeente, Nieuws 0 Comment

Geïnstalleerd tijdens ceremonie op het Stadhuis mèt ambtsketen

Wist jij dat Kampen twee burgemeesters heeft? Eén voor de kinderen en één voor de grote mensen. Anderhalf jaar geleden werd Fiene d’ Alfonso de eerste jeugdburgemeester van Kampen. Ze is nu opgevolgd door Rosalijn van Zijtveld. Tijdens een plechtige ceremonie op het Stadhuis werd ze geïnstalleerd door Bort Koelewijn, de burgemeester van de grote mensen. Rosalijn blijft dit hele schooljaar jeugdburgemeester. Ze kreeg een prachtige ambtsketting omgehangen die gemaakt is door een echte zilversmid.

Hanzedagen en Sinterklaas
Fiene d’ Alfonso (11) was vorig jaar zelf met het idee gekomen voor een jeugdburgemeester in Kampen. Samen met haar moeder en de grote burgemeester was ze vorig jaar in februari naar Emmeloord gegaan. Die plaats valt onder de gemeente Noordoostpolder. Daar kennen ze al een paar jaar een jeugdburgemeester. Binnen een paar maanden werd dat ambt toen ook in Kampen gecreëerd. Fiene werd toen de eerste jeugdburgemeester van Kampen. Daarna werd de functie verder opgetuigd. Zo is er nu een echte ambtsketen gekomen en een sollicitatieprocedure waaraan meer kandidaten mee kunnen doen. Fiene vertelde bij de feestelijke ceremonie in de raadszaal dat ze een mooie tijd heeft gehad. Vooral haar representatieve activiteiten (waarbij ze namens gemeente Kampen optreedt) bij de Hanzedagen en Sinterklaas waren mooi, vertelde ze.

V.l.n.r. Fiene d'Alfonso, Bort Koelewijn en Rosalijn van Zijtveld.

Kinderrechtenverdrag
Bort Koelewijn vertelde dat het ambt van jeugdburgemeester heel serieus is. Er is een internationaal verdrag dat de rechten van kinderen beschrijft. Volgens het ’Verdrag inzake de Rechten van het Kind’ hebben kinderen recht op inspraak. De jeugdburgemeester van Kampen kan een brug slaan tussen de politiek en de jeugd. Daarvoor zetten ook grote mensen uit de gemeenteraad zich in. Marieke Spijkerman en Jan Marskamp beijveren als raadsleden meer jeugdparticipatie en waren aanwezig bij de installatie. Voor de nieuwe jeugdburgemeester heeft Baruch da Costa een heuse ambtsketting gemaakt. De edelsmid heeft eerder voor afzwaaiende raadsleden manchetknopen gemaakt en kwam zo in beeld. Fiene mocht de ketting nog even om voordat ze ’m over de schouders van Rosalijn hing. In de ketting zitten elementen uit de ambtsketen van de grote burgemeester maar hij heeft in zijn ambtsketen mooi geen Kamper Uien en Kamper Steur!

Fiene d'Alfonso bekijkt de ambtsketen van de maker Baruch da Costa naast haar.

Mens en milieu
Zoals Fiene vol met plannen zat, zo heeft ook Rosalijn van Zijtveld (11) volop ideeën. Ze wil graag dingen gaan doen met eenzame ouderen, straten aanpakken waar te hard gereden wordt en er ligt nog veel te veel plastic afval op straat. Een vriendin van Rosalijn had ook mooie plannen maar Eline Meijer werd niet uitgekozen voor de functie waarvoor zo’n twintig kinderen zich hadden aangemeld. Rosalijn en Eline hadden elkaar gesteund bij de gesprekken die de sollicitatiecommissie met vier kandidaten heeft gevoerd. Eline had aandacht gevraagd voor de natuur in de stad. Ze had een standbeeld willen oprichten van een kam en een pen (kam+pen=kampen). Om volgend schooljaar opnieuw te proberen zou ze moeten blijven zitten want de jeugdburgemeester komt uit groep 8. Rosalijn kreeg van de kinderen uit de zaal al meteen tips over waar allemaal te hard gereden wordt. Maar ze wil ook gaan breien en haken met oude mensen. Haken kan ze nog niet maar daar wist Bort meteen een oplossing voor: ”Dat leren de oudere mensen je graag”. De raadszaal was even het domein van de volgende generatie.

Bort Koelewijn interviewt Rosalijn van Zijtveld.

Zie ook:
Sinterklaas ontvangt vandaag nog kinderen in Stadskazerne (nov. 2017)

Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments

Back to Top

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x