Vrouwelijke tambour-maître schrijft geschiedenis bij Kamper Trompetter Korps (video)

Vrouwelijke tambour-maître schrijft geschiedenis bij Kamper Trompetter Korps (video)

Kunst & Cultuur, Nieuws 0 Comment

Rosanne Schilder neemt stokje (mace) over van Marcel Groeneveld

Voor het eerst in haar geschiedenis gaat er een vrouw voorop bij het Kamper Trompetter Korps (KTK). Rosanne Schilder neemt het stokje over van Marcel Groeneveld als tambour-maître. Kort na haar eerste optreden in februari viel Nederland stil maar het KTK heeft met de jaarlijkse Open Repetities haar activiteiten weer opgepakt. Rosanne blaast dan haar partij mee en kijkt tegelijk uit naar haar nieuwe uitdaging.

Gedrevenheid
Met muzikale ouders rolde Rosanne (27) als vanzelf in de muziek. Op achtjarige leeftijd ging ze bugel spelen bij CMV ’De Volharding’. Momenteel kent die muziekvereniging geen fanfarekorps meer. Toen Rosanne elf jaar later verder ging kijken, kwam ze bij het KTK uit. Met die keuze is ze nog steeds blij en ze voelt zich thuis bij de gedrevenheid van de korpsleden. Mellofoon (showinstrument afgeleid van de hoorn) werd haar instrument maar ze pakt nog gerust de bugel, trombone of trompet ter hand.
Zo speelde ze trompet op de laatste Open Repetities afgelopen zaterdag op het Arie van Oortveld. Dit veld naast het gemeentehuis is speciaal aangelegd voor muziekkorpsen. Sinds aan de overkant van het fietspad een camperplaats verrees, kwamen er klachten van geluidsoverlast. KTK sloeg aan het zwerven tot ze een gastvrij industrieterrein vond (zie onderaan). Passerend publiek bleef spontaan kijken en luisteren bij de Open Repetities op ”de oude stek”.

Rosanne Schilder tijdens een repetitie van het Kamper Trompetter Korps.

Leiding
Marcel Groeneveld trad in mei 2018 aan als tambour-maître maar kan er niet meer de tijd voor vrijmaken. Toen hij dat begin dit jaar aankondigde, suggereerden korpsleden Rosanne om te solliciteren. Haar ”natuurlijk overwicht”, en talent om mensen te motiveren, spreekt ook uit haar dagelijks werk als teamleider in een supermarkt. Na gesprekken met bestuur, instructie en sollicitatiecommissie werd ze aangenomen als eerste vrouwelijke maître in de rijke geschiedenis van het KTK.
Haar eerste optreden eind februari bij de carnavalsoptocht in Groenlo viel bijna in het water. Regen en wind leken een voorbode te zijn van de sombere tijden die volgden. Die stille tijd is over, tot blijdschap van Rosanne en haar korpsleden. Het KTK heeft de verloren tijd door de coronaperikelen nuttig besteed met het grondig opknappen van het clubhuis. Nu wordt er hard gewerkt aan coronabestendig repeteren en optreden. Met de mace (dirigeerstok) in de handen van Rosanne Schilder.

Zie ook:
KTK gehuldigd op Stadhuis na kampioenschap
Reactie gemeente op zwerftocht muziekkorps

Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline terugkoppelingen
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x