Routenet Kampen levert kleurrijke en nieuwe bijdrage aan fietsinfrastructuur

Routenet Kampen levert kleurrijke en nieuwe bijdrage aan fietsinfrastructuur

Gemeente, Nieuws 0 Comment

Acht fietsroutes binnen Kampen met kleur en nummer bewegwijzerd


In navolging van gemeente Houten heeft nu ook gemeente Kampen een Fietsnet. Onder de naam Routenet Kampen zijn er acht routes uitgezet van populaire fietsbestemmingen binnen de gemeente. Elke route wordt met een eigen kleur op stickers en borden aangegeven. Initiatiefnemer Gerben Wijnja, raadslid voor D66, introduceerde de bewegwijzering samen met wethouder Veldhoen en enthousiaste raadsleden van andere fracties.

Als belangrijkste vervoersmiddel geldt in Kampen de fiets. Onderzoeken laten zien dat bij veertig tot zestig procent van alle verplaatsingen in de stad de tweewieler gebruikt wordt. Alle verkiezingsprogramma’s in 2014 onderschreven het belang van de fiets en de wens het gebruik verder te stimuleren. Een concrete uitwerking daarna miste Wijnja. Toen het raadslid kennismaakte met Fietsnet Houten, werkte hij een Kamper variant uit. Vorig jaar omarmden alle fracties in de gemeenteraad het plan, uitgezonderd de VVD. De opdracht aan het college luidde om het Fietsnet Kampen voor de Hanzedagen te realiseren. Die termijn werd niet gehaald maar met enige vertraging heeft wethouder Veldhoen Routenet Kampen alsnog gepresenteerd.

Presentatie door v.l.n.r. raadsleden Nardus Koster (GBK), Niels Jeurink (GL), Cor Adema (CDA), wethouder Veldhoen, Gerben Wijnja (D66) en Erik van Raalte (CU).

Fietsnet Houten bestaat sinds 2015 en heeft zich daar voor fietsers bewezen als effectief bewegwijzeringssysteem. De Kamper variant kent eveneens acht routes, die ieder met een eigen kleur worden bewegwijzerd. Bij elke kruising met een andere fietsroute hangt er een bord waarop te lezen is hoe verder te fietsen naar je bestemming binnen de gemeente. Dat kunnen wijken zijn, winkelcentra, industrieterreinen of een treinstation. Naast meer verkeersveiligheid en betere zichtbaarheid voor de Kamper fietser, is het Routenet Kampen ook belangrijk voor het toerisme. ”De rood-witte fietswegwijzers vertellen alleen maar hoe je weer snel de stad uitfietst,” zegt Wijnja. Kleurenblinde fietsers kunnen de nummering van de routes volgen die aansluiten op fietsroutes buiten de stad. De bordjes en stickers worden vanaf deze week bevestigd aan en op lantaarnpalen door vrijwilligers – op de fiets.

Zie ook:
Verdwalen is passé in Houten (Fietsersbond)
Fietsroutes Kampen (Fietsnetwerk)

Een overzichtsbord van alle routes binnen Routenet Kampen.

Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x
()
x