Jaarwisseling ”zonder noemenswaardige incidenten”

Jaarwisseling ”zonder noemenswaardige incidenten”

Nieuws, Regionaal 0 Comment

Veiligheidsregio spreekt over ”prima sfeer”

In de beleving van Veiligheidsregio IJsselland is de jaarwisseling van 2020 naar 2021 ”relatief rustig verlopen”. In de database van het IFV worden dit jaar voor het eerst de incidenten en uitrukken van de brandweer voor alle 25 veiligheidsregio’s hetzelfde geregistreerd. In regio IJsselland zijn er geen meldingen ontvangen van agressie of geweld tegen brandweerlieden.

Exercitie
Ieder jaar wil heel Nederland op de eerste dag van het nieuwe jaar weten hoeveel incidenten er hebben plaatsgevonden tijdens de jaarwisseling. Al jarenlang is het een handmatige exercitie voor de woordvoerders van Brandweer Nederland om op één januari antwoord te geven op die vraag.
Naast het feit dat deze handmatige werkwijze tijdrovend is, levert deze werkwijze informatie op die onderling niet te vergelijken is, omdat er geen eenduidige, landelijke definities worden gehanteerd. Ook verschillen de tijdsvakken waarin de incidenten gemeten worden per veiligheidsregio.
Daarom heeft het Instituut Fysieke Veiligheid (IFV) in opdracht van Brandweer Nederland een dashboard ontwikkeld.

Dashboard
In opdracht van Brandweer Nederland publiceert het IFV vanaf 1 januari 2021 het dashboard ‘Kerncijfers Nieuwjaarsincidenten’ met als doel het verschaffen van een landelijk beeld over de incidenten die tijdens de jaarwisseling in Nederland hebben plaatsgevonden en geregistreerd zijn tussen 31-12-2020 00u00 en 01-01-2021 08u00. De onderliggende data zijn afkomstig uit het Geïntegreerd Meldkamer Systeem (GMS) van de brandweer.
Omdat iedere veiligheidsregio in het verleden aantallen incidenten aanleverde volgens andere definities en tijdsperioden, zijn de cijfers van de komende jaarwisseling niet één op één te vergelijken met de cijfers van voorgaande jaarwisseling.

Carbidschutters op de Noordweg (Brunnepe, Kampen).

Meldingen
In genoemd tijdvak zijn er in Kampen elf incidenten tijdens de jaarwisseling gemeld. Bij vier incidenten is er sprake geweest van brandweerinzet. Twee betroffen brand (woning en buiten) en twee vielen onder de classificatie leefmilieu.
In het werkgebied van Veiligheidsregio IJsselland is carbidschieten erg populair. De regio is aangesloten bij de BOCK-campagne waar Kampen niet aan meedoet (zie onderaan). Dit jaar heette de BOCK binnen de schuttergroepjes in Kampen de regisseur.
De meest ’geruchtmakende’ zaak betrof een politieactie onder de Molenbrug. Een tiental jongeren had zich daar verzameld met enkele sloopauto’s waarvan de politie de bedoeling niet duidelijk kreeg. Daarom werd een preventieve dwangsom uitgeschreven waartegen de jongeren bezwaar hebben gemaakt.

Zie ook:
Jaarwisseling 2020-2021 strak aan banden (video)
Kampen gaat ’gewoon’ knallend het jaar uit (video)
BOCK-campagne van start zonder Kampen (video)

vorige jaarwisseling in De Maten
Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline terugkoppelingen
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x