Hanzesteden grensregio slaan handen ineen

Hanzesteden grensregio slaan handen ineen

Hanze, Nieuws, Regionaal 0 Comment

CDA-kandidaat Duitman verheugd over internationale samenwerking om ’Hanzebeleving’ te versterken

Vanaf deze maand gaan veertien Hanzesteden, waaronder Hasselt en Doesburg, grensoverschrijdend samenwerken. Samen met marketingorganisaties gaan de plaatsen in de Nederlands-Duitse grensregio drie jaar lang invulling geven aan het project ’Grensoverschrijdende samenwerking: Hanzesteden – toen en nu’. Kampenaar Wim Duitman, CDA-kandidaat voor de provincie, ziet ook voor Kampen ”mooie kansen”.

Interreg
De veertien Nederlandse en Duitse Hanzesteden hebben een Europese subsidie van twee miljoen Euro gekregen. Het project wordt in het kader van het Interreg-programma Deutschland-Nederland uitgevoerd en financieel ondersteund door onder andere de Europese Unie en het Nederlands ministerie van Economische Zaken.
Marketingorganisaties in de Achterhoek en in de regio’s Niederrhein en Arnhem-Nijmegen doen mee alsmede MarketingOost. Ook de Radboud Universiteit in Nijmegen is erbij betrokken. Eerder bestond er al samenwerking in Europees toerisme binnen het programma COSME (Hansatour) en werd er al samengewerkt tussen Kuldiga (Letland), Kaunas (Litouwen), de Hollandse Hanze en de Rheinische Hanse.
Het gezamenlijke doel is ‘de Hanzebeleving’ bij zowel de bezoeker als de inwoner te versterken.

De informatiebalie van Hanzestad Hasselt in Noord-Overijssel.

Hanzeproducten
Het gezamenlijke doel is ‘de Hanzebeleving’ bij zowel de bezoeker als de inwoner te versterken. Hiervoor worden onder meer nieuwe grensoverschrijdende producten ontwikkeld voor het toeristisch recreatieve bedrijfsleven, de steden en hun achterland.
Er wordt een internationale ‘Hanzefietsroute’ ontwikkeld die de Hanzesteden in Nederland met die aan de Rijn in Duitsland verbindt. Hierbij wordt gebruik gemaakt van het bestaande fietsknooppuntensysteem aan beide zijden van de grens.
Met ’augmented reality’ moet de geschiedenis van de Hanze zichtbaar gemaakt worden. Tijdens de fietstocht kan men dan virtueel met de mobiele telefoon terug in de tijd reizen.

Versterking
In haar verkiezingsprogramma spreekt het CDA Overijssel zich uit voor versterking van cultureel en toeristisch aanbod in de Nederlandse Hanzesteden. Wim Duitman, CDA-kandidaat voor de Provinciale Staten, ziet ook voor Kampen voordelen van de nieuwe grensgeoriënteerde samenwerking: ”Kampen kan met deze samenwerking nog beter zijn rijke geschiedenis laten zien. Die kans moeten we maximaal benutten.’’
Daarom wil het vroegere bestuurslid van CDJA Kampen de mogelijkheden van een mooie expositie van de IJsselkogge goed onderzoeken: ”Dat is goed voor Kampen en goed voor Overijssel”.

Wim Duitman aan de IJssel voor "zijn" Hanzestad Kampen.

Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x