Kampen heeft een nieuwe (Friese) burgemeester

Kampen heeft een nieuwe (Friese) burgemeester

Gemeente, Nieuws, Opinie 0 Comment

Sander de Rouwe wil meer voor Kampen

Gemeente Kampen heeft een nieuwe eerste burger. De geboren en getogen Fries Sander de Rouwe is vanmorgen eervol uitgezwaaid op Statenjacht de Friso van provincie Fryslân waarmee hij rond het middaguur aan de IJsselkade arriveerde. Om één uur is hij in de Broederkerk geïnstalleerd als burgemeester van Kampen. Daarna konden de (gevaccineerde) inwoners van Kampen met hem kennis maken in de Stadsgehoorzaal.

Eervol
De Stadsgehoorzaal hanteert het, volgens sommigen discriminerende, beleid van de coronapas dat opgelegd is door de landelijke overheid. Dat beperkte de kennismaking van De Rouwe met ”zijn” inwoners. Even daarvoor was hij in de Broederkerk geïnstalleerd als burgemeester van gemeente Kampen. Hij begint daarmee aan een nieuwe loopbaan waar zijn voorganger Bort Koelewijn zijn loopbaan afsloot in Kampen (zie onderaan). Zo eervol als De Rouwe zijn nieuwe betrekking vindt, zo eervol vertrok hij uit Friesland op het Statenjacht van die provincie.

Op en rond de Stadsbrug stond een handvol Kampenaren om hun nieuwe burgervader te verwelkomen. Aan de voet van de brug werd De Rouwe welkom geheten door locoburgemeester Jan Peter van der Sluis en vervangend voorzitter van de gemeenteraad Marieke Spijkerman. Kampen Partner had haar ereboog en cocktailbar opgezet terwijl dweilorkest Kek de boel verlevendigde. De schippers van de historische boeier merkten gekscherend op: „Als hij niet goed te pas is, halen we ‘m zo weer op.”

Dochter, wethouders en (loco)burgemeesters op de IJsselkade in Kampen.

Raadsvergadering
Daarna toog het gezelschap naar de Broederkerk waar De Rouwe officieel werd beëdigd als nieuwe burgemeester van Kampen in een bijzonder raadsvergadering. Commissaris van de Koning Andries Heidema wees erop dat de oudste burgemeester van Overijssel opgevolgd werd door de jongste burgemeester van Overijssel. Jan Willem Schutte, voorzitter van de vertrouwenscommissie, gaf De Rouwe een vlag van Kampen. Alle leden van de commissie werden bedankt en kregen met het bekende tasje met chocola van De Swaen een koekje van eigen deeg.

Locoburgemeester Jan Peter van der Sluis gaf de ambtsketting over aan De Rouwe waarna zijn echtgenote Lianne haar eerste daad als burgemeestersvrouw verrichtte: zorgvuldig hing ze de ketting goed waarop applaus volgde. Namens de Veiligheidsregio sprak de Zwolse burgemeester Peter Snijders. Hij vertelde hoe De Rouwe bruggen wil slaan en een bruggenmeester wil zijn.

Lianne en Sander de Rouwe met achter zich Andries Heidema.

Ambitie
Als eerste zou De Rouwe kunnen pogen een brug te slaan tussen de verschillende bevolkingsgroepen die ontstaan als gevolg van de coronaregels. Niet-gevaccineerde inwoners waren niet welkom in de Stadsgehoorzaal die het coronaregime van de landelijke overheid volgt. Met de invoering van de coronapas wordt de Stadsgehoorzaal het toonbeeld van de groeiende tweedeling in de Nederlandse en Kamper samenleving.

Meermaals viel in de toespraken de grote ambitie van De Rouwe te beluisteren. Er moet veel meer mogelijk zijn voor Kampen en haar kernen, op allerlei gebieden. De in 1980 in Bolsward geboren en getogen protestants-christelijke Fries is blij weer op lokaal bestuurlijk niveau te opereren, na werkzaam geweest te zijn als raadslid, gedeputeerde en lid van de Tweede Kamer. Per 1 december betrekt hij met zijn vrouw en zeven kinderen een huis in Kampen. Met een knipoog merkte hij op te weten wat er in de laatste weken van het jaar in Kampen gebeurt. Morgenochtendvroeg gaat hij van start met een meteen al drukbezette agenda. Zijn droom is uitgekomen.

Zie ook:
Bort Koelewijn heeft definitief de ambtsketen afgelegd

Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x