Schatgraven bij gemeente Kampen (vlog 14)

Schatgraven bij gemeente Kampen (vlog 14)

Geschiedenis, Nieuws, Video 0 Comment

Diverse spullen uit rijk verleden Kamper sigarenindustrie

In een onopvallend depot van de gemeente inventariseert Annemiek Jonker de verborgen of vergeten schatten die daar opgeslagen liggen. In een wekelijkse vlog doet ze onder de naam ErfgoedChick verslag van haar vondsten. Sommige spullen roepen vragen op of de herkomst is niet te achterhalen. In dat geval vraagt Annemiek de kijkers met haar mee te denken. Hiermee ontsluit de onderzoekster lokaal cultureel erfgoed.

Lehmkuhl & Co.
In vlog 14 komt de ooit zo bloeiende sigarenindustrie van Kampen ter sprake. In het Kamper gemeentedepot, dat Annemiek inventariseert en opruimt, komt zij diverse spullen tegen uit dat verleden. In de Kamper Almanak is daarover meermaals geschreven. In de Kamper Canon van 2010 (zie onderaan) beschrijft Geraart Westerink hoe in 1826 de heer Lehmkuhl, afkomstig uit Bremen, de eerste sigarenfabriek van Kampen, en waarschijnlijk zelfs de eerste van Nederland, opent. cultuurZIEN heeft stadswandelingen georganiseerd door het voormalige Sigarenmakerskwartier (zie onderaan).

Sigarenfabriek Lehmkuhl & Co, de eerste van Kampen, en waarschijnlijk van Nederland.

De Olifant
Heden resteert enkel nog sigarenfabriek De Olifant aan de Oudestraat. Aan de bekendste winkelstraat van Kampen zaten meer sigarenfabrieken, zoals in de huidige Scapino de Sigarenfabriek Smit en Ten Hove zat van 1896 tot eind jaren zeventig. Op de vierde verdieping van De Olifant is een expositieruimte en daar zou Annemiek graag enkele spullen heenbrengen. Zoals een sigarendroger (foto bovenaan) of de tabaksbladeren, die in slechte staat zijn maar nog wel ten toon te stellen. Via het spel ”Herkent u?” is ze al te weten gekomen dat een zekere kleine machine bedoeld is om tabaksblad te snijden. In de vlogs van Annemiek onthult ze als ErfgoedChick veel. En ze graaft verder.

Zie ook:
Wandelen door het Sigarenmakerskwartier
Kamper Canon 2010
Schatgraven bij gemeente Kampen (introductie)
Schatgraven bij gemeente Kampen (vorige vlogs)

Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x