Schatgraven bij gemeente Kampen (vlog 16)

Schatgraven bij gemeente Kampen (vlog 16)

Geschiedenis, Nieuws, Video 0 Comment

Nederlands kampioen klompen maken krijgt klompenmakersgerei

In een onopvallend depot van de gemeente inventariseert Annemiek Jonker de verborgen of vergeten schatten die daar opgeslagen liggen. In een wekelijkse vlog doet ze onder de naam ErfgoedChick verslag van haar vondsten. Sommige spullen roepen vragen op of de herkomst is niet te achterhalen. In dat geval vraagt Annemiek de kijkers met haar mee te denken. Hiermee ontsluit de onderzoekster lokaal cultureel erfgoed.

Gerald Getkate
Gerald Getkate werd vorig jaar Nederlands kampioen klompen maken.Een aantal spullen in het gemeentelijk depot heeft betrekking op het ambacht van klompen maken. Vorig jaar is de ambachtelijk klompenmaker Gerald Getkate Nederlands kampioen geworden. Met een nagenoeg perfect paar damesklompen legde Getkate in het Brabantse Sint-Oedenrode beslag op de nationale titel handmatig klompen maken. Annemiek verblijdt hem met enkele paren klompen. Uit de tekening op de klompen kon je opmaken waar de drager vandaan kwam. Verder heeft ze voor de Twentenaar een lepelboor, een avegaarboor en een kantelhaak. Getkate gaat de spullen weer gebruiken.

Agnietenklooster
Op pallets heeft Annemiek nog veel bouwfragmenten liggen, onder andere van het voormalige Agnietenklooster. Dit stond aan de Vloeddijk op de plaats waar nu appartementencomplex Agnietenburgh staat. Deze bouwstenen worden opgehaald door stadsarcheoloog Alexander Jager, die ze gaat onderzoeken. Naar andere bouwfragmenten komen adviseurs van het RCE kijken. Annemiek zal de lezer en de kijker later op de hoogte stellen van hun advies.

Dit sleutelbord was in gebruik bij de Vereniging van Gasthuizen.

Object van de week
Deze week brengt Annemiek een sleutelbord onder de aandacht van de Vereniging van Gasthuizen. Het lijkt haar een leuk idee om het bord te laten restaureren door studenten van het Cibap. Vervolgens, suggereert ze, zou het opgehangen kunnen worden in Ma Greet, het (publieke) restaurant dat onderdeel uitmaakt van verzorgingstehuis Margaretha aan de Burgwal. Aan het bord zit één afwijkend sleutelhaakje dat natuurlijk weer vragen oproept. Wie het weet, mag het zeggen.

Bij 'Pull Tab Archaeology' worden treklipjes van blikjes verzameld, onderzocht en opgeruimd.

Pull Tab Archaeology
Tenslotte laat Annemiek ons kennismaken met de Pull Tab Archaeology. In deze nieuwe tak van archeologiesport worden treklipjes (bijvoorbeeld van blikjes) onderzocht, gedocumenteerd en opgeruimd. Annemiek vond een aantal bliksluitinkjes onder de Stadsbrug langs de IJssel. Iedereen kan meedoen met dit project. Misschien wel als eerste stap op weg naar een carrière als archeoloog.

Zie ook:
Schatgraven bij gemeente Kampen (introductie)
Schatgraven bij gemeente Kampen (vorige vlogs)
Pull Tab Archaeology

Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline terugkoppelingen
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x