Schatgraven bij gemeente Kampen (vlog 17)

Schatgraven bij gemeente Kampen (vlog 17)

Geschiedenis, Nieuws, Video 0 Comment

Gevelstenen familie- en personenwapens en stadspoort

In een onopvallend depot van de gemeente inventariseert Annemiek Jonker de verborgen of vergeten schatten die daar opgeslagen liggen. In een wekelijkse vlog doet ze onder de naam ErfgoedChick verslag van haar vondsten. Sommige spullen roepen vragen op of de herkomst is niet te achterhalen. In dat geval vraagt Annemiek de kijkers met haar mee te denken. Hiermee ontsluit de onderzoekster lokaal cultureel erfgoed.

Wildschut
Een tekening uit het Stadsarchief van huis 'Wildschut'.Met dank aan Theo van Mierlo en Kees Schilder is Annemiek meer te weten gekomen over de gevelstenen van het vroegere huis ’Wildschut’, Oudestraat 58, waarin tegenwoordig Specsavers huist. In 1877 zijn de gevelstenen verwijderd en belandden ze in het Kamper depot. “Wie weet meer over de verdwijning en wat gaan we ermee doen?”, vraagt Annemiek de kijker. In ’Wildschut’ is de beroemde schrijver en schilder Jan Jacob Fels (1816-1883) geboren, die onderstaand schilderij van het Oude Raadhuis vervaardigde (met dank aan het Stedelijk Museum).

Pop-up depot
In het Kamper depot liggen de originele koppen van de Cellebroederspoort (zie Facebook), die vervangen zijn bij een eerdere restauratie. ”Wat gaan we ermee doen?”, vraagt Annemiek wederom. Die vraag komt regelmatig in haar op omdat ze niet alles weet en samen met de Kampenaren daarover wil nadenken. Daarom is ze op het idee gekomen om misschien een pop-up depot op te zetten. Daarin zou Annemiek de gevelstenen, en andere objecten, kunnen tonen, samen met haar filmpjes van Erfgoedchick en nadere informatie.

Het Oude Raadhuis geschilderd door Jan Jacob Fels (1816-1883).

Kwartierstaat
Als object van de week toont Annemiek een kwartierstaat (zie Twitter) die Kees Schilder in 1975 maakte. Dit is een heel gedetailleerde stamboom van de man die vorig jaar de Zilveren Legpenning kreeg (zie onderaan). De kwartierstaat van Schilder is een goed voorbeeld hoe je stamboom- of genealogisch onderzoek kunt verbeelden. Schilder zelf suggereert om het als educatief materiaal aan het Stadsarchief te beschikking te stellen. Tegelijk is het een voorbeeld van efficiënt materiaalgebruik want Annemiek ontdekte een grappig detail: De achterkant van de kaart heeft Schilder gebruikt voor een kladontwerp.

Zie ook:
Schatgraven bij gemeente Kampen (introductie)
Schatgraven bij gemeente Kampen (vorige vlogs)
Zilveren legpenning voor jarige Kees Schilder

Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x