Schatgraven bij gemeente Kampen (vlog 9)

Schatgraven bij gemeente Kampen (vlog 9)

Gemeente, Geschiedenis, Nieuws 0 Comment

ErfgoedChick licht voorwerpen toe en krijgt enthousiast bezoek docenten Cibap

In een onopvallend depot van de gemeente inventariseert Annemiek Jonker, alias de ErfgoedChick, de verborgen of vergeten schatten die daar opgeslagen liggen. In een wekelijkse vlog doet ze verslag van haar vondsten. Sommige spullen roepen vragen op of de herkomst is niet te achterhalen. In dat geval vraagt Annemiek de Kampenaren met haar mee te denken. Annemiek ontsluit hiermee lokaal cultureel erfgoed.

Diverse zaken komen langs in de negende vlog van de ErfgoedChick. Ze komen niet alleen in beeld maar Annemiek licht ook kort de oorsprong toe. Zo is er een oud reclamebordje van Klokzeep en vertelt de ErfgoedChick waarom die zeep zo werd genoemd. En wat is koffiestroop? Annemiek vertelt het terwijl ze van de planken in het gemeentedepot een oud blik laat zien van de producent, Koninklijke Buisman. Naast het blik staan gewelfsleutels die afkomstig zijn uit de Bovenkerk. In de top van de Bovenkerk zijn deze nog steeds te zien. De eigenaar van de Bovenkerk, Jan Quintus Zwart, wil ze graag terug.

Jurjen en Annemieke bespreken het monumentale plafond.

Interesse voor authentiek plafond
Deze week kreeg Annemiek bezoek van Jurjen en Karen, twee docenten van het Cibap in Zwolle. Deze kunstvakschool komt voort uit de vroegere schilderschool. Beide docenten waren erg enthousiast over het houten beschilderde plafond uit de zestiende eeuw dat afkomstig is uit ijssalon Dondo aan de Oudestraat. In de jaren zeventig is dit plafond door de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed (RCE) uit het pand verwijdend en is het pand tot rijksmonument verklaard (zie onderaan). De docenten zien volop mogelijkheden in het nader onderzoeken van de panelen en het tentoonstellen of verwerken in de inrichting van de school in Zwolle. Karen noemt het ”echt zonde als we hier niets mee doen” en Jurjen bedenkt ter plekke diverse toepassingen voor studenten van verschillende jaren. Dat kan uiteen lopen van het bestuderen van de schilderingen of een onderzoek van het hout tot het restaureren van (delen) van het plafond. Dit alles met toepassing van innovatieve en restauratieve technieken bij het ambacht van meesterschilder, etaleur, ontwerper of andere creatieve beroepen. Met het RCE wordt nog overlegd en Jurjen en Karen buigen zich alvast over toepassingen. Hun rijke ideeën sluiten aan op de bijnaam van het Cibap: Vakschool voor verbeelding.

Zie ook:
Schatgraven bij gemeente Kampen (introductie)
Schatgraven bij gemeente Kampen (vorige vlogs)
Monumentnummer 23104 (Oudestraat 115)
Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x