Scheepje op houten golven bereikt bestemming (video)

Scheepje op houten golven bereikt bestemming (video)

Hanze, Nieuws, Video 0 Comment

Hanzekunstproject uit De Steur
naar Oorgat gebracht

 

Gelukkig kon het dak van het oude zwembad nog open. Na maanden gebouwd te hebben aan een grote versie van een ’Scheepje op houten golven’ was het tijd om het uit de kluiten gewassen  kunstproject over te brengen naar de plaats waar het tijdens de Hanzedagen voor het publiek te aanschouwen zal zijn. En in beweging te zetten, zoals het project ook een bijzondere samenwerking in beweging heeft gezet.

Naast de glijbaan in het oude zwembad een golf en het scheepje.

Groots gebeuren
De drie grote onderdelen, waaruit het kunstproject is opgebouwd, werden afgelopen donderdag uit het geopende dak van het oude zwembad getakeld. Woensdagavond was een generale repetitie gehouden of het dak van het in onbruik geraakte zwembad zich nog wel opende. Twee grote golven van talloze fruitkratjes, die in een waaier aan elkaar gemaakt zijn door vrijwilligers, en het scheepje zelf dat samengesteld is uit dunne ijzeren buizen en verzwaard met een waaier aan zandzakken. De onderdelen zijn op diepladers gezet en naar het einde van de Burgel, oftewel het Oorgat, getransporteerd om daar tot één stellage te worden gecomponeerd. Klik op een foto om deze te vergroten.

De eerste golf wordt uit het zwembad getakeld.De eerste golf wordt op een dieplader geplaatst.

 

 

 

 

 

Van klein naar groot
Het kunstenaarsduo work#art heeft voor de Hanzedagen het plan opgevat om een grote versie te maken van het schaalmodel dat zij in 2007 hadden gemaakt van een scheepje dat met een slinger in beweging is te zetten op golvende baren. Na een eerste zoektocht naar sponsoren begon een zoektocht naar een bouwlocatie die ruimte genoeg zou bieden. In februari kon work#art het glas heffen op de toewijzing van het verlaten zwembad ’De Steur’ in het Stadspark. Daar is vervolgens de afgelopen maanden hard gewerkt aan een Scheepje van zo’n 18m lang, 10m breed en 6m hoog.

Als laatste is het scheepje op een dieplader geplaatst.

Verbinding tussen vrijwilligers
Analoog aan het thema van de Hanzedagen ”water verbindt”, willen de kunstenaars Bert van der Sluijs en Douwe Buwalda verbinding leggen tussen mensen. Zo ontstond er een groep vrijwilligers van Kampenaren tot (jonge) Afghanen die verblijven op het asielzoekerscentrum in Dronten. Op elf december kwamen ze voor het eerst bij elkaar om tot één team gesmeed te worden. Uiteindelijk resulteerde dit in een bijzondere samenwerking en vruchtbare uitwisseling. Ook vloeiden er mooie verhalen uit voort waarvan enkele zijn opgetekend door het Verhalenhuis (zie onderaan).

 

Full Color Festival
Het Stadspark is langs de Buitensingel donderdag in rep en roer. Terwijl naast het oude zwembad een grote hijskraan staat, rijdt even verderop een bulldozer af en aan. Achter kinderboerderij Cantecleer wordt het weiland vol gelegd met grondplaten om de bodem te beschermen. Hier zal het hoofdpodium komen te staan van het Full Color Festival. Dit parkfeest wordt al sinds 1996 georganiseerd en pakt nu in samenwerking met de Internationale Hanzedagen extra groot uit (zie onderaan).

De bodemplaten worden in de weide achter Cantecleer gelegd voor het Full Color Festival.

Laatste loodjes
Alle onderdelen van het Scheepje zijn goed gearriveerd bij en op de pontons die bij het Oorgat in het water zijn gelegd. Het onderstel stond daar al klaar en nu wordt er de komende dagen hard gewerkt aan het mechanisme dat, onder begeleiding, het publiek mag bedienen straks. De opbouw blijft tot het einde toe spannend. De houten kratjes blijken in het zwembad uitgedroogd te zijn maar werden in een hoosbui vrijdag weer bevochtigd. Het bijzondere project met bijzondere doelstellingen en medewerkers nadert zijn hoogtepunt. Eén ding blijft tegenstrijdig. Voeger leerde je van je ouders, in bijvoorbeeld musea, dat bij kunst geldt ”kijken met je ogen en niet met je handjes”. Maar zoals bij de voorbereiding al veelvuldig geschiedde, mag bij het scheepje ook het publiek straks de handen uit de mouwen steken.

Bij het Oorgat wordt het kunstproject opgebouwd.De eerste golf wordt op het ponton getakeld.

 

 

 

 

 

Zie ook:
”Waarom doe je de dingen die je doet?” (Verhalenhuis)
work#art (projectbeschrijving)
Full Color Festival (programma)

Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x