Schilderij Frans Walkate Archief als nieuw na restauratie (video)

Schilderij Frans Walkate Archief als nieuw na restauratie (video)

Kunst & Cultuur, Nieuws, Video 0 Comment

Christine Riezebos knapt eeuwenoud schouwstuk grondig op

Ofschoon het uit het zicht hangt, is het een enorme blikvanger. Wie de trap afkomt vanuit de kluisruimte op de eerste verdieping van het SNS Historisch Centrum, kan het niet ontgaan. Een groot schilderij uit de 17e eeuw. Het kunstwerk was hoognodig aan een opknapbeurt toe. Daar heeft kunstrestaurateur Christine Riezebos zorg voor gedragen. Samen met directeur Herman Harder vertelt ze er graag over.

Schouwstuk
Hoe het schilderij is beland in het Frans Walkate Archief, één van de twee archieven die het SNS Historisch Centrum beheert, is onbekend. Wel weet Harder te vertellen dat het pronkstuk jarenlang boven de schouw heeft gehangen in het huis van de gezusters Lubbers aan de Boven Nieuwstraat.
Het schilderij toont het bijbelverhaal van de ontmoeting tussen koning David en zijn toekomstige (tweede) vrouw Abigaïl (1 Samuel 25:24). Dienstbaar neergeknield geeft ze David en zijn leger te paard eten (brood, wijn, schapen, koren, rozijnen en vijgen).

Christine Riezebos wijst een hersteld stuk aan.

Restauratie
In Wilsum heeft Christine Riezebos haar atelier waar ze dagelijks met restauraties in de weer is. Ze is de vaste restauratrice van het Frans Walkate Archief en heeft al veel schilderijen een nieuw leven gegeven. Haar broer is lijstenmaker en heeft het herstel van de kwablijst voor zijn rekening genomen. Riezebos noemt het bijzonder dat de originele lijst nog om het schilderij zit.
Diverse beschadigingen heeft ze hersteld en het doek ook weer opnieuw, en ditmaal goed, opgespannen. Harder vertelt hoe onder meer de kleuren weer opgefrist zijn.

Schilder
Het pronkstuk stamt uit 1660, één jaar nadat schilder Claes Bellekien trouwde en anderhalve maand nadat hij in ondertrouw was gegaan. Na vijftien jaar vertrok hij toen uit Kampen. Er is niet veel over hem bekend behalve dat er meer schilderijen van hem gevonden zijn aan de Boven Nieuwstraat 121. Hij zou ook een stadsgezicht op Kampen geschilderd hebben dat destijds in het Raadshuis hing.
Zijn Bijbels tafereel van David en Abigaïl hangt drieëneenhalve eeuw later een paar straten verderop te pronken. Een knap staaltje van Kamper schilder- en restauratiekunst.

Zie ook:
Grafisch Atelier als erfenis Kunstacademie (video)

Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments

Back to Top

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x