Schoenmaker Bolinde sluit definitief de deuren (video)

Schoenmaker Bolinde sluit definitief de deuren (video)

Nieuws, Video, Zakelijk 0 Comment

Willem en Wil gaan nieuw avontuur aan in Duitsland

Na zeventien jaar aan de Oudestraat gevestigd te zijn geweest, draaiden Willem en Wil Bolinde afgelopen zaterdag voor het laatst de deur van hun schoenmakerij op slot. Nog voor de pensioengerechtigde leeftijd bereikt te hebben, gaan ze een nieuw avontuur aan. In december hopen ze hun B&B ’Am Oker’ in Duitsland te openen.

Droom
Al vanaf hun achttiende hadden Willem (60) en Wil (58) de droom om samen oud te worden op een berg. Willem is zijn leven al schoenmaker en het ”opgesloten” zitten in de winkel begon de laatste jaren te knagen. Al rondkijkende in Duitsland, zijn ze uiteindelijk beland in de Harz, een bosrijk en toeristisch gebied in Duitsland. In onderstaande videoreportage vertelt Willem er uitgebreid over.
In de winkel kan Wil haar man niet vervangen en behalve haar zus op kantoor helpen, deed zij divers vrijwilligerswerk in Kampen. In hun pension kunnen ze straks wel alle taken samen doen. Feitelijk doen ze dat nu al want op Facebook kan iedereen de grondige verbouwing volgen die het pand in Altenau ondergaat.

De laatste uren van Willem en WIl Bolinde in hun schoenmakerij.

Steretalage
De frequente passant van de schoenmakerij aan de Oudestraat benedenstrooms, kan de sfeervolle etalages in de winkel niet zijn ontgaan. Wil pleegde die heel creatief aan te kleden waarbij ze met de seizoenen en de tijd van het jaar meeging. In 2017 viel hun kerstetalage in de prijzen bij een landelijke wedstrijd (zie onderaan). Willem was meestal verantwoordelijk voor de uitvoering onder regie van Wil.
Wie weet halen ze nog als sterren de landelijke televisie. De echtelieden hebben zich opgegeven voor het programma ’Ik vertrek’ en hebben al enkele gesprekken gevoerd met de programmamakers. Straks hopen ze hun gasten in ’Am Oker’ te onthalen met een sterrenontbijt na een dito nachtrust.

Opvolging
Voor de schoenmakerij heeft geen van de kinderen belangstelling. Voor de opvolging van het pand aan de Oudestraat duurde het lang voor die gevonden was. Uiteindelijk heeft schilder en kunstenaar Wouter Berns het monumentale pand gekocht waarin Jacob van Deventer nog ooit geboren is (zie onderaan).
Berns gaat in het achterste gedeelte van het pand wonen, in navolging van Willem & Wil. Op termijn wil hij de winkel- c.q. bedrijfsruimte aan de straatzijde als galerie inrichten. In 2017 zat Berns als ”verhalenschilder” 25 jaar in het vak en verscheen een special van hem in het tijdschrift Story Painter.
Waar voor Berns een nieuwe Kamper episode aanvangt, zo sluit het Kamper boek voor Bolinde. De redactie wenst de avonturiers viel Erfolg und alles Gute.

Zie ook:
Kerstetalage Bolinde krijgt vier sterren (dec. 2017)
Monument in Oudestraat uitgelicht als geboortehuis (juni 2015)

Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x