Nieuwe oproep tot juiste plaatsing Schokker monument

Nieuwe oproep tot juiste plaatsing Schokker monument

Nieuws 0 Comment

Belofte gemeentebestuur in 2014 nog steeds niet ingelost

 

Al jaren pleit de Schokkervereniging voor een verplaatsing van het Schokkermonument van de IJsselkade/Buitenkade naar Brunnepe. Om opnieuw aandacht te vestigen op hun pleidooi, is het monument een bord omgehangen met een poëtische pleidooi. Eerder zegde gemeente Kampen toe het beeld in Brunnepe te plaatsen, waar ook de Schokkerburt ligt, maar tevergeefs.

Tussen de kramen van de Hanzemarkt

De Schokkers werden anno 1859 in Brunnepe geplaatst en niet binnen de stadsmuren waar het monument in 1991 is neergezet. Precies voor de stenen omwalling, die de vroegere stadsmuren symboliseert, staat het bronzen beeld van een Schokker echtpaar. Momenteel valt het deels weg tussen de kramen van Hanzesteden uit de deelstaat Mecklenburg-Vorpommern waar de Wissemara en de Lisa von Lübeck vandaan komen. Het spande erom of de Wissemara op tijd zou arriveren voor de vlootschouw na een zware storm onderweg. De Lisa heeft toen rechtsomkeert moeten maken. De Wissemara wist met flink doorvaren toch Kampen te bereiken voor aanvang van de vlootschouw, die daardoor alsnog, samen met de Kamper Kogge, voorop werd gegaan door twee varende boegbeelden van de Hanzetijd.

Het Schokkermonument langs de IJssel

Het bronzen echtpaar staat er met de rug naartoe en heeft het allemaal gemist. Klagen doen ze echter niet, zoals de poëtische pleidooi ook aangeeft: ”Hoe schrijnend toch is hun verhaal, maar klagen doen ze niet”. De Schokkervereniging klaagt echter des te meer. De beloftes vanuit het gemeentebestuur zijn tot op de dag van vandaag loos gebleken waardoor de geschiedenis van Kampen en Brunnepe op dit punt niet goed wordt verteld in het straatbeeld.

Zie ook:
Het Schokker monument in Kampen
’Los belofte in en verplaats monument’ (De Brug)
Brunnepe (Wikipedia)

Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline terugkoppelingen
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x