Schooldag Theologische Universiteit kijkt vooruit

Schooldag Theologische Universiteit kijkt vooruit

Nieuws 0 Comment

Workshops, samenzang, boekpresentatie, forum en kraampjes vulden de dag


Terwijl in andere straten Burendag werd gevierd, stond de Broederweg afgelopen zaterdag vol met kraampjes om de jaarlijkse Schooldag van de TU Kampen te vieren. In de Broederkerk werd nagedacht en gediscussieerd over het thema ”Hoe moet de TU bijdragen aan de kerk van 2030?“ Tijdens de opening luidde de stelling van rector Roel Kuiper dat de kerk onderweg is. Op het forum dat de dag afsloot stelde oud-scriba Arjan Plaisier dat de kerk van Christus is: ”Daar zit toekomst in.”

De Schooldag van de Theologische Universiteit Kampen (verbonden aan de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt) wordt al sinds jaar en dag georganiseerd en sinds 2009 geldt daarvoor de laatste zaterdag van september. Hoewel het tegenwoordig aanzienlijk minder bezoekers trekt, komen er nog steeds mensen uit het hele land op af. Bij de opening dit jaar van de Schooldag in de Broederkerk was het College van B&W met twee man sterk vertegenwoordigd in de personen van burgemeester Koelewijn en wethouder Spaan.

Sprekers en vertegenwoordigers van het gemeentebestuur zitten op de eerste rij.

De rector van de universiteit, prof. dr. R. Kuiper, waardeerde dit. Hij schetste in zijn openingswoord de activiteiten en het thema van de dag waarbij hij de Nederlandstalige rockgroep De Dijk aanhaalde met hun nummer ’Dat zou mooi zijn’. Prof. dr. Ad de Bruijne refereerde in zijn openingswoord zijdelings aan de onzekere toekomst van de TU in Kampen na de schriftlezing van Openbaringen 1. Daaruit concludeerde de opleidingsdirecteur dat je mag vooruitkijkend met vertrouwen ondanks de zorgen die er misschien zijn.
In de workshops werd het dagthema verder uitgediept terwijl buiten bij de kraampjes enkele ondernemers hun waar aanprezen. De warme gehaktballen waren volgens goede traditie weer verkrijgbaar. Bij de buren werd aandacht gevraagd voor het zendingswerk of voor studenten uit het buitenland die de opleidingskosten niet kunnen opbrengen. Er komt een toenemend aantal buitenlandse studenten naar Kampen. ”Dat geeft een hele leuke en mooie culturele interactie,” aldus Kuiper.

Prof. dr. Roel Kuiper voert het woord als rector van de Theologische Universiteit Kampen.

Na het slotforum met vier sprekers over ’Kerk in 2030’ werd het eerste exemplaar van het nieuwe boek van Ad de Bruijne ’Gereformeerde hermeneutiek vandaag’ overhandigd aan vrijgemaakte synodevoorzitter Melle Oosterhuis. Hij prees het overzicht en gaf aan dat hermeneutiek in alle theologische disciplines voorkomt. Dat zal in 2030 niet anders zijn. Saillant was het feit dat juist de dag voor de Schooldag van de TU Kampen de PKN haar visienota ’Kerk in 2025’ gepresenteerd had. Op de Scholingsdag 2017 dachten de aanwezige sprekers, afkomstig uit meerdere gezindtes, nog vijf jaar verder.

Synodevoorzitter Melle Oosterhuis bespreekt kort het nieuwe boek van de TU Kampen getiteld ’Gereformeerde hermeneutiek vandaag’.

Zie ook:
Blik op de Theologische Universiteit Kampen (Open Dag 2015)
Muzikaal-theologische jaaropening TUK (2017)

Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x