”Goed voorbeeld doet goed volgen”

”Goed voorbeeld doet goed volgen”

Gemeente, Nieuws 0 Comment

Schoolplein SmdB ’het Visnet’ officieel rookvrij

Als uitvloeisel van het Nationaal Preventieakkoord heeft wethouder Jan Peter van der Sluis het bord ’Rookvrij’ onthuld op de toegangshekken van het schoolplein van School met de Bijbel ’het Visnet’ in Grafhorst. Volgens de gemeente zijn de scholen in Kampen goed op weg naar een rookvrije generatie, aansluitend op de ambitie van de gemeente om te werken aan een gezonder Kampen.

Afspraak
”Wie gaat er bij een fikkie in de rook staan?’, vroeg Van der Sluis aan de leerlingen die zich verzameld hadden op het schoolplein. ”Niemand? Waarom ga je dan wel rook inademen met roken?’ vervolgde hij retorisch. De leerlingen kregen te horen hoe slecht dat is en Van der Sluis maakte met hen de afspraak dat tegen iedereen te zeggen. Op het schoolplein mogen ze iedereen erop aanspreken en dat sprak de leerlingen aan. Op de voorgestelde deal klonk uit alle kelen een volmondig ”JA”.
Vervolgens onthulden de wethouder en de directeur het bord ’Rookvrij’. Henry de Jong is per 1 augustus Wim Hol opgevolgd die een jaar interim directeur is geweest na het vertrek van Van Rees (zie onderaan). Rookvrije schoolterreinen voorkomen een confrontatie met rokers en de kinderen en jongeren worden behoed tegen ongewenst meeroken. En zoals Van der Sluis aan de leerlingen het spreekwoord leerde: ”goed voorbeeld doet goed volgen.”

Wethouder Jan Peter van der Sluis spreekt de leerlingen toe.

Preventieakkoord
”Per 1 januari 2020 is gemeente Kampen zelf een rookvrije organisatie,” aldus Van der Sluis (zie onderaan) en hij vervolgt: ”Ook wij willen onze bezoekers en medewerkers beschermen tegen ongewenst meeroken. Met het rookvrij maken van de schoolterreinen is weer een belangrijke stap gezet richting een rookvrije generatie in 2040’’. Dat laatste is één van de doelen van het Nationaal Preventieakkoord dat staatssecretaris van Volksgezondheid Paul Blokhuis in november 2018 sloot met meer dan 70 maatschappelijke organisaties.
Naast minder roken zouden in 2040 Nederlanders ook minder alcohol moeten drinken en minder overgewicht moeten hebben. Critici vroegen zich af bij de presentatie hoever de bemoeizucht van de overheid gaat: ”Gij zult gezond worden!” Het RIVM schat alleen de ambitie tot minder roken als realistisch in. Daartoe zijn per 1 augustus 2020 alle schoolterreinen in Nederland rookvrij. Met SmdB ’het Visnet’ achterin Kampen voorop.

In de kantine van 'het Visnet' is fruit voorradig.

Zie ook:
Kamper stadhuis en plein per heden rookvrij
Burgemeester leest voor bij ‘het Visnet’ (video)
Meneer van Rees leest voor (2019)

Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline terugkoppelingen
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x