Grote schoonmaak in heemtuin schokt liefhebbers

Grote schoonmaak in heemtuin schokt liefhebbers

Gemeente, Natuur, Nieuws 0 Comment

Uit protest is tekst op informatiebord weggestreept

Liefhebbers van de natuur, en van de heemtuin in het bijzonder, zijn geschokt. Er heeft een kaalslag plaats gevonden en de natuurlijke habitat van de heemtuin is rigoureus opgeruimd. Vanuit haar ”zorgplicht voor de veiligheid van bomen” laat de gemeente weten ”gevaarlijke situaties te hebben weggenomen”. Bovendien was het zicht op de heemtuin vanaf de Flevoweg ”geen visitekaartje”.

De heemtuin is gelegen in de hoek van de Flevoweg en de Wederiklaan. Tussen zonsop- en ondergang is het gebied vrij toegankelijk. Regelmatig worden er wandelingen en rondleidingen gehouden door beheerder Æbe Poutsma, werkzaam als hovenier bij gemeente Kampen. Hij is evenzeer geschokt door de opgeruimde vegetatie, struweel en bomen. Volgens een woordvoerster van de werkgever van Poutsma heeft de kaalslag te maken met ”het ontdoen van verwilderde opslag en riet, waarbij ook enkele dode bomen en takken zijn verwijderd.” Verwilderd vragen frequente heemtuinbezoekers zich af waar nu de natuur haar voeding vandaan moet halen en waar vogels kunnen broeden, juist nu de lente aanbreekt.

Het informatiebord bij de ingang van de heemtuin.

Volgens Wikipedia is een heemtuin een ”kunstmatig landschapselement, bedoeld om het inheemse, wilde flora en fauna te laten zien.” Het begrip is geïntroduceerd door Jac. P. Thijsse (1865-1945) en zijn oorspronkelijke idee was dat van een educatief plantsoen. In de woorden van de gemeente ”karakteriseert de heemtuin zich door inheemse onderbeplanting maar is het geen ecologisch gebied waarbij de natuur vrij spel heeft”. Het informatiebord bij de heemtuin rept echter wel over ”ecologisch beheer”. Onbekenden hebben deze tekst demonstratief doorgekrast. In aanvang liet de gemeente weten dat er in het najaar nieuwe aanplant wordt aangebracht. Later vulde de woordvoerster aan dat in het voorjaar (binnen enkele weken) kleine beplanting wordt aangebracht (zo’n 200 stuks). Meer bosplantsoen (grover materiaal) volgt in het najaar omdat het bosplantsoen dan beter aanslaat. Juist vanmorgen (zie onderaan) is er in het kader van Nationale Boomfeestdag wel veel bosplantsoen bij de Trekvaart in IJsselmuiden “doorgeplant”.

De heemtuin bezien vanaf de straat.

Zie ook:
Nationale Boomfeestdag levert bijdrage aan groenstructuur Trekvaart
Bloemenpracht geplant in Stadspark

Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x