Bijzondere boten in Buitenhaven (video)

Bijzondere boten in Buitenhaven (video)

Nieuws, Video 0 Comment

Vereniging ‘De Schottelboot’ kwam nog niet eerder samen in Kampen

Het jaarlijkse Hemelvaarttreffen van de Schottelbootvereniging vond dit jaar voor het eerst plaats in Kampen. De patrouilleboten van weleer worden niet meer gebruikt door de overheid. Ze zijn nu in handen van liefhebbers. In de Oude Buitenhaven lagen ze reling aan reling. Met hun bijzondere manoeuvreerbaarheid is dat geen probleem. Want dat is het geheim onder de waterspiegel.

Schottelboot
Als patrouilleboten zijn Schottelboten veel gebruikt door de overheid, zoals door douane, Rijkswaterstaat, havendiensten en de Rijkspolitie van weleer. Vanaf 1955 werden ze gebouwd bij scheepswerf Schottel in Oberspay (Duitsland). Voor Nederlandse afnemers is de productie vanaf 1962 overgegaan naar Van Leest in Warmond waar ze tot 1988 zijn gebouwd. Tegenwoordig worden ze alleen nog voor grootschalig gebruik gebouwd, zoals cruiseschepen en olieplatforms.

Reling aan reling lagen de Schottelboten afgemeerd in de Oude Buitenhaven.

Het unieke aspect schuilt ’m in de aandrijving door een roerpropeller. Dit type scheepsschroef maakt het schip, in tegenstelling tot een conventioneel roer, zeer wendbaar. De schepen kunnen ter plekke om hun as draaien. Roland Werkhoven vertelt dat de schepen geen ’achteruitversnelling’ kennen: ”Door het stuurwiel acht keer rond te slaan, draait de propeller 180 graden en vaar je de andere kant op.” Daarmee is het geen boot voor beginners en Werkhoven geeft cursussen in het varen met een Schottelboot. Zelf heeft hij één van de drie exemplaren die voor particulieren zijn gebouwd. Na de uitfasering door de Nederlandse overheid kwamen de boten via Domeinen voor particulieren beschikbaar.

Museumhaven
Voor het jaarlijkse Schottelweekend werd dankbaar gebruikt gemaakt van de afwezigheid van de Kamper Kogge. Haar ligplaats was nu ingenomen door een grote Schottelboot. Feitelijk maakten deze schepen de naam Museumhaven weer waar.
Kampen werd al vaker genoemd op de ledenvergadering en dit jaar werd daarvoor gekozen. De leden wonen verspreid over het hele land en iemand in de buurt van Kampen ging als eerste op verkenning uit, gevolgd door het bestuur. In totaal bevolkten 26 Schottelboten de Oude Buitenhaven van de 55 leden die de vereniging in totaal kent.

Een grote Scchottelboot lag aan de kade van de Kamper Kogge.

Het was goed toeven in de Oude Buitenhaven, vertelt Werkhoven, met voldoende ruimte, kundige havenmeesters en de binnenstad op loopafstand. Terloops vertelt de scheepsbouwkundige dat in België, Suriname en Afrika de Schottelboten nog professioneel worden ingezet. De Schottelbootvereniging beschikt over alle bouwtekeningen en zou daarmee in theorie nieuwe Schottelboten kunnen bouwen.
Maar de oude, oorspronkelijke Schottelboten doen het ook nog goed. Tijdens het vertrek zaterdagmorgen, na een gezamenlijk ontbijt, gaven enkele Schottelboten een demonstratie en draaiden een rondje om hun as. Anderen wendden op de plaats de steven huiswaarts. Met scheepshoorn en zwaailicht werd er gegroet ”Tot volgend jaar!”Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x
()
x