Scouting Hanzeluiden hijst de vlag voor Baden Powell

Scouting Hanzeluiden hijst de vlag voor Baden Powell

Natuur, Nieuws, Video 0 Comment

Eerbetoon aan grondlegger op zijn verjaardag

Het was vroeg. Het was koud. Maar alle speltakken waren vertegenwoordig. Vanmorgen werd bij het krieken van de dag bij Scouting Hanzeluiden de vlag gehesen. Namens elke speltak sprak iemand de Scoutingbelofte uit om die deze dag vernieuwen. Wereldwijd staan Scoutinggroepen vandaag stil bij de verjaardag van Baden Powell die hun beweging startte.

Gemeentelijke afvaardiging
Gewoonlijk vindt de jaarlijkse ceremonie rond acht uur plaats bij het stadhuis. Burgemeester Koelewijn moest vandaag naar een vergadering in Den Haag en daarom meldde hij zich zelf bij het clubgebouw aan de rand van het Stadspark. Klokslag zeven uur zodat de jeugd ook niet te laat zou zijn op school en de leiding op hun werk. Namens de leiding lichtte Hetty toe dat de burgervader uitgenodigd was als symbool voor de omgeving. Voor de samenleving waarin de bevers, welpen, scouts, explorers en rover scouts staan. In de Scoutingbelofte spreken ze uit goed voor de natuur en goed voor de mensen te zijn. Daarmee prees Bort Koelewijn ze voordat de vlag onder het brengen van de saluutgroet werd gehesen. Na het hijsen van de vlag werd dit jaar een bezoek gebracht aan kinderboerderij Cantecleer, met wie veel samengewerkt wordt. Zoals ook met de brandweer, die in eerdere jaren werd bezocht.

Hanjo IJKhout krijgt een sneeuwklokje van de scouts van Hanzeluiden.

Sneeuwklokje voor Hanjo
Bij de hernieuwing van de belofte deelde Hetty sneeuwklokjes uit, die na de ceremonie even verderop ook aan Hanjo IJkhout werden gegeven. De beheerder van Cantecleer benadrukte hoe beide partijen ”elkaar versterken.” Sneeuwklokjes steken na de vorst als eerste weer hun kopje boven de grond. Zo is ook het explorerende karakter van de Scouting. Het spel komt uit de koker van lord Robert Stephenson Smyth Baden-Powell (1857-1941) die het in 1908 beschreef in zijn boek ’Scouting for Boys’. Inmiddels is zijn idee uitgegroeid tot een jeugd- en jongerenbeweging die wereldwijd meer dan veertig miljoen leden kent. In Nederland zijn er meer dan duizend Scoutinggroepen. Kampen kent naast de Hanzeluiden op het land ook nog twee groepen waterscouting. Vanavond wordt er in het Scoutinggebouw aan de Buitensingel samen boerenkool gegeten. Dat is een andere traditie die gegroeid is op de dag dat Baden Powell jarig was, tegelijkertijd met zijn vrouw. De Britse legerofficier zal niet bevroed hebben wat hij teweeg heeft gebracht met zijn idee om jongens (en later ook meisjes) zich te laten ontwikkelen en liefde bij te brengen voor medemens en natuur.

Scouting Hanzeluiden hijst de vlag op de verjaardag van Baden Powell.

Belofte en wet
Op Baden Powelldag vernieuwen Scoutingleden over de hele wereld de belofte die ze hebben afgelegd bij hun installatie. De belofte is een ‘mondeling contract’ dat wordt afgesproken. Daarin wordt onder andere beloofd zich te houden aan de Scoutingwet. De wet en belofte samen vormen de normen en waarden van Scouting. Voor de jongere speltakken zijn ze eenvoudiger opgesteld. De welpen spelen in de jungle, gebaseerd op het Jungleboek van Mowgli en Shanti. De oudere kinderen en pubers “exploreren”. Voor de scouts (vroeger ‘verkenners’ genaamd) luiden de wet en belofte alsvolgt.

Belofte
Ik beloof (met de hulp van God) mijn best te doen een goede scout te zijn.
Iedereen te helpen waar ik kan en me te houden aan de Scoutingwet.
Ik wil samen met anderen het goede zoeken en bevorderen.
Jullie kunnen op mij rekenen.

Wet (vanaf elf jaar)
Een scout trekt er samen met anderen op uit om de wereld te ontdekken en deze meer leefbaar te maken.
Een scout is eerlijk, vriendelijk en zet door.
Een scout is trouw, waardebewust en zorgt goed voor de natuur.
Een scout is behulpzaam en respecteert zichzelf en anderen.

Uitleg van het Scoutingteken.

Zie ook:
Scouting Hanzeluiden

Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline terugkoppelingen
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x