Theo Rietkerk blikt terug op eerste maand als senator

Theo Rietkerk blikt terug op eerste maand als senator

Achtergrond, Politiek 0 Comment
interview: Niek Teune

Kamper bestuurder in juni geïnstalleerd als Eerste Kamerlid

Tussen de nieuwe leden van de Eerste Kamer in juni, bevond zich drs. Th.W. Rietkerk. Geboren in Goes maar al heel lang woonachtig in Kampen, blijft de CDA’er zijn woonplaats trouw. Ondanks zijn werk in Zwolle en vele bestuurlijke activiteiten door het land heen. Rond de eeuwwisseling was hij lid van de Tweede Kamer. Nu heeft hij het lidmaatschap van de Eerste Kamer aanvaard. Op de eerste maand kijkt Theo Rietkerk in een uitgebreid interview met De Brug terug. Kamper Nieuws vat het hieronder samen.

Zomerreces
Samen met Hilde Palland, die onverwachts in de Tweede Kamer aantrad, levert Kampen met Rietkerk twee volksvertegenwoordigers aan de Staten-Generaal (zie onderaan). Op elf juni werd Rietkerk geïnstalleerd als Eerste Kamerlid. ”Het was een dag om naar uit te zien,” vertelt hij. ”Er mocht één familielid mee en dat werd mijn partner Andrea.” Sindsdien was hij iedere dinsdag in Den Haag tot begin juli de laatste vergaderdag plaats vond voor het zomerreces.

Zomerrecessen maakte Rietkerk al eerder mee als Tweede Kamerlid tussen 1998 en 2003. Daarna was hij elf jaar gedeputeerde van provincie Overijssel. Gevraagd naar de verschillen tussen de Eerste en Tweede Kamer zegt hij: ”In de Tweede Kamer wordt politiek bedreven aan de hand van moties en amendementen. In de Eerste Kamer ben ik meer bestuurder dan politicus.”

In een debat tijdens de laatste vergadering voor het zomerreces kwam een wetsvoorstel en een fout van de Belastingdienst ter sprake. Rietkerk: ”Wij hebben afgedwongen dat staatssecretaris Van Ark met wetgeving komt die de verkeerde uitwerking corrigeert. In de Eerste Kamer corrigeer je iets dat eigenlijk in de Tweede Kamer al opgepakt had moeten worden.”

Voorzitter van het College van Bestuur van de Landstede Groep.

Deeltijd
Het lidmaatschap van de Eerste Kamer is een deeltijdfunctie. Rietkerk combineert zijn werk als senator met zijn baan als voorzitter van het College van Bestuur van de Landstede Groep: “Op dinsdag moet ik om half twee altijd aanwezig zijn in Den Haag omdat er dan gestemd wordt. Maar verder is het redelijk flexibel en kan ik op dinsdag ook werk voor de Landstede doen. Ik kijk door CDA-ogen als Eerste Kamerlid maar ook met Landstede-ogen. Dat is ideaal.”

Rietkerk is ook aangebleven als voorzitter van voetbalclub Go-Ahead Kampen (zie onderaan) en voorzitter van de Raad van Commissarissen van de Roelofs Groep, een familiebedrijf in de infrastructuur. Zijn voorzittersfuncties bij de Raad van Toezicht en bij de Ledenraad van Vereniging Eigen Huis stopt hij wel per 28 oktober evenals zijn commissarisschap bij de Economic Board Groningen.

Maandag twee september pakt Rietkerk zijn taken als senator weer op. Hij kijkt uit naar Prinsjesdag: ”Dat is een mooie dag, dat hoort erbij.” Daarnaast blijft Rietkerk zich inzetten voor minder regels en meer ruimte. ”Inwoners en ondernemers hebben ruimte nodig om verantwoordelijkheid te nemen. Minder regels, meer ruimte; dat is mijn uitdaging voor alle wetten in de Eerste Kamer.”

Zie ook:
Kampenaren betreden Staten-Generaal
”Hoge waterstanden Go-Ahead moeten ophouden”

Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x